galéria megtekintése

Nagy villantásra készül az Orbán-kormány a vasfüggönnyel

36 komment


Tanács István

Csak három méter magas lesz a kerítés a magyar–szerb határon, viszont alul-felül pengésdrót nehezíti az áthatolást. A 150 méteres mintakerítés első elemei kedden délelőtt megérkeztek a mórahalmi helyszínre.

Még a héten elkészül az a 150 méteres mintaszakasz a kerítésből, amelyen már látni lehet, milyen lesz az erről szóló törvény hatályba lépése után az ideiglenes műszaki határzár, amit 175 kilométer hosszan telepítenek november végéig a magyar–szerb határ teljes hosszában. Kedden délelőtt megérkeztek Mórahalomra a kerítés első elemei – a fémoszlopok.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nagy László nyugalmazott büntetés-végrehajtási ezredes, a BV. Holding Kft. vezérigazgatója tájékoztatta a sajtót, hogy valóban a büntetés-végrehajtási helyszíneken, elítéltek munkájával készül a kerítéshez a drótfonat. Az előzetes bejelentéssel ellentétben nem 4, hanem csak három méter magas lesz, mert a tervezők szerint ennyivel is el lehet érni a kívánt célt, azt, hogy ne lehessen átjönni a műszaki zárral védett határszakaszon.

 

A drótfonat könnyen át nem vágható, vastag, erős drótból készül. Három helyen dróthuzal tartja, két és fél méterenként oszlopok stabilizálják. A határ Szerbia felőli, „külső oldalán" mind alul, mind fölül egy-egy tekercs NATO-drótot, vagy pengésdrótot helyeznek el a kerítésen.

Egyelőre nem végleges, hogy milyen anyagból és milyen technikával készült oszlopokat alkalmaznak majd. Huszonöt méteren faoszlopokat helyeznek el, 100 méteren fémoszlopokat úgy, hogy egy fúrt lyukba bebetonozzák őket, további 25 méteren pedig a fémoszlopokat cölöpverővel rögzítik a talajba.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nagy László elmondta: a fogvatartottak egy telephelyen már három műszakban dolgoznak a drótfonat előállításán. Még nincs elég gyártóberendezés, de a kormány biztosítja a pénzt és az alapanyagot, így további büntetés-végrehajtási telephelyeken is megkezdődik a munka hamarosan. A fémoszlopokat a Dunaújvárosi Acélszerkezeti Kft. segítségével a bv pálhalmi telephelyén készítik.

A kerítésen két kilométerenként lesz személyek átjárására szolgáló kiskapu, hat kilométerenként gépjárművek közlekedésére alkalmas nagykapu. Erre azért van szükség, ha a magyar oldalról át kell menni, hogy valakit esetleg kimentsenek. Maga a határfolyosó 2,5 méter széles, e 2,5 méter és 10 méter között, a magyar oldalon épül majd meg a kerítés.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nagy László kijelentette: politikai kérdésekre nem válaszol. Ilyen kérdésnek minősítette azt is, mi a jogi helyzet, ha a migránsok átjönnek magyar területre, de a kerítés külső oldalán jelzik, hogy menedékjogot kérnek. Ugyanakkor azt elmondta, hogy ez az Európai Unió és a schengeni övezet külső határa, amelynek engedély nélküli átlépése sérti mind Magyarország, mind az Európai Unió törvényeit. Mind országunknak, mind az Európai Uniónak joga van elérni, hogy betartsák a törvényeit. A büntetés-végrehajtás lehetségesnek látja, hogy november 30-áig a rá háruló feladatokat elvégezze. A részegységeket a büntetés-végrehajtás egységei gyártják, az összeszerelést a Magyar Honvédség egységei végzik majd.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A 150 méteres mintaszakasz valószínűleg már csütörtökre elkészül. Sokan úgy tudják, hogy vagy a miniszterelnök, vagy Pintér Sándor belügyminiszter a már elkészült mintakerítés előtt akar sajtótájékoztatót tartani, hogy ébren tartsa a közvélemény érdeklődését, illetve a kormány tettre készségét bizonyítsa addig is, míg augusztus 1-jén életbe lép a törvény. Az ügy ismerői nem számítanak arra, hogy Áder János akadályt gördítene a kihirdetése elé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.