galéria megtekintése

„Ha a tanárok a saját pénzükből fénymásolnak, abból megérthetünk mindent”

3 komment


Rab László

Varga Dániel végzős diák az Illyés Gimnázium kerengőjében másolta az érettségi töritételeket. – Támogatjuk a sztrájkoló tanárokat – mondta –, mert korlátozzák őket, és nem tudnak úgy tanítani, ahogy szeretnének. Megszabják, hogy milyen könyveket használjanak, sémákba kényszerítik őket. Nem panaszkodnak, de a félmondatokban benne van az elégedetlenségük.

Amikor a saját pénzükből fénymásolnak, abból megérthetünk mindent.

A tanulók egyébként a bejárat mellé egy fehér pólót akasztottak egy fára „Szeretem a tanáraimat és az Illyést"-felirattal, amire a pedagógusok ezzel a felirattal feleltek: „Szeretem a diákjaimat". A hatvan tanár közül 37-en nem vették fel a munkát, de a végzősök tanárai megtartották az órákat.

 

A tanáriban a pedagógusok a követeléseik sorában elsőként említették az iskolai autonómia visszaszerzését, a 22 órás kötelező óraszám rögzítését, a technikai dolgozók béremelését és a szabad tankönyvválasztást. Károly Ildikó matematika-fizika szakos tanár – akinek három diplomája sem elég ahhoz, hogy mestertanár legyen – arról beszélt, hogy a gyerekek nem egyformák, hozzájuk kellene igazítani a tanterveket.

Árendás Péter igazgató arról számolt be, nincs összefüggés a sztrájk és a szakszervezeti tagság között. – A hatvan kolléga közül csak páran szakszervezeti tagok – mondta Árendás, és hozzátette, a 630 diákból százan sem jöttek iskolába. – A szülők öntudatosak és felvilágosultak – jegyezte meg az igazgató –,

el tudták dönteni súgás nélkül is, hogy jöjjön-e a gyerek vagy sem.

A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Iskola tanárainak több mint fele sztrájkolt, az egyik 31 fős osztályba hét gyerek érkezett. A tanárok kék szalagot kötöttek a kerítésre, a bejáratnál beszéltünk Újhegyi Éva tanítónővel és kollégáival. Ők is az önállóság elvesztését, a gyerekek és a pedagógusok túlterheltségét, a tankönyvválasztás merevségét említették fő problémának. – Szabályszerető emberek vagyunk, nem örülünk annak, hogy sztrájkolnunk kell – mondták. – Nem érezzük, hogy érteni akarnák a gondjainkat,

ehelyett azt halljuk, hogy az egész nyarunk szabad, és már délben otthon vagyunk. Az elmúlt hetekben is ellenünk hangolták a közvéleményt.

A Kincskereső óvoda harminc alkalmazottja közül mindössze hárman vették fel a munkát. Szilágyi Anikó óvodavezető elmondta, a 136 gyerekből tizenkét gyereket vittek be reggel a szülők. A sztrájkolók közül senki sem szakszervezeti tag. A dadusok és a kertészek 128 ezer forintot keresnek bruttóban, a tíz százalékos béremelés, amelyet egy friss hír szerint 2017-től kapnának meg, nemigen javít a helyzetükön.

A most beígért kétszer 35 ezer forintos plusz juttatás sem akkora összeg, amitől hanyatt lehetne esni. Az óvónők elégedetlenek a minősítési gyakorlattal és azzal, hogy állandóan valamilyen tervet, projektet kell fabrikálniuk. – Drasztikus változások kellenének, hogy szeptemberben nyugodt légkörben lehessen folytatni a munkát – mondta Szilágyi Anikó.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Délben a budaörsi polgármesteri hivatal előtt az önkormányzati dolgozók fejezték ki szolidaritásukat. Wittinghoff Tamás polgármester azt mondta, vissza kell adni az intézményi autonómiát, hogy az igazgatók szabadon dönthessenek szakmai kérdésekben, a fenntartónak pedig biztosítania kell a forrásokat.

– Mindenféle trükköket kell kitalálnunk

– mondta Wittinghoff –, hogy a KLIK által nem finanszírozott szolgáltatásokat biztosítsuk.

Wittinghof Tamás
Wittinghof Tamás
Koncz György / Népszabadság

Ha a bölcsődei dolgozók állami béréhez nem tennénk hozzá 45-50 százalékot, a pompás épületekben éhbérért dolgozó embereket látnánk. Kormánypárti önkormányzati érdekszövetségek is azon vannak, hogy az önkormányzati pozíciók erősödjenek, de az állam nem hajlandó engedni. Mi azért teszünk több száz millió forintot a helyi oktatásba, mert tisztában vagyunk a felelősségünkkel. Az állampolgár nem tehet arról, ha rosszul működik a rendszer. Csak azt látja, hogy elképesztő káosz veszi körül a gyerekét. Erről szólt a mai sztrájk, és mi ebben a küzdelemben a pedagógusokkal vagyunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.