galéria megtekintése

Pedagógussztrájk 2.0

Kifullad, vagy épp ellenkezőleg, újabb lendületet vesz a januárban indult tanártiltakozás? – egyebek mellett ez is a tétje a pedagógusok mai országos munkabeszüntetésének, különösen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének múlt hét végi, felemásra sikerült kétórás figyelmeztető sztrájkja után.

Gallóné szerint messze a megállapodás a kormánnyal
Gallóné szerint messze a megállapodás a kormánnyal
Veres Viktor / Népszabadság

A mai sztrájkot illetően Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy hány iskola hány tanára nem veszi majd fel a munkát. Kedd este még nem is állt rendelkezésükre adat erről, ráadásul az érdekvédelmi vezető szerint az előzetes latolgatásnak nincs is sok értelme. Végül úgyis csak az számít, ténylegesen mennyien csatlakoznak az akcióhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a sztrájkkövetelések teljesítése érdekében.

Galló Istvánné kérdésünkre emlékeztetett, hogy két nappal a sztrájk előtt, hétfőn tárgyaltak utoljára a kormánnyal, és akkor egy újabb kérdésben, az állami intézményfenntartó ügyében sikerült közelíteni az álláspontokat. A 25 pontos követelésük közük háromban – a kötelező óraszám, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például a dajkák többletjuttatása és a minőségi bérpótlék ügyében – továbbra is nagyon messze a megállapodás.

 

A helyzetről sokat elárul a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők juttatásának esete. A köznevelési kerekasztal keddi ülése után a kormányzat illetékese bejelentette, hogy az állami köznevelési intézményekben a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók az idén kétszer 35 ezer forintos pluszjuttatást kaphatnak. A sztrájkbizottság viszont kétszer 50 ezer forintos pluszt lát szükségesnek, ráadásul elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány ajánlata csak a Klik érintett dolgozóira vonatkozik, így például az óvodában dolgozó dajkák nem kapnák meg ezt az összeget.

Lassan mondták, hogy a kormán is értse
Lassan mondták, hogy a kormány is értse
Szabó Miklós / Népszabadság

A Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük arról is, milyen visszajelzéseket kaptak arra a felhívásukra, hogy délben öt percre országszerte „álljon le az élet”. Galló Istvánné ezúttal sem említett konkrétumokat, de azt hangsúlyozta: több ágazatból is jelezték, hogy támogatják a tanárokat, részt vesznek az „ötperces” akcióban.

Szolidaritási akciók

Forgalomlassító akciót szervezett a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata, hogy ezzel fejezze ki a pedagógussztrájk iránti szolidaritását. Többtucatnyi autó indult el szerda reggel kék szalagokkal és zászlókkal a budapesti Dózsa György útról. A volán mögött zömében szakszervezeti vezetők ülnek, s lassú, öt-tíz kilométeres sebességgel vonulnak végig a főváros egyik legforgalmasabb útvonalán, az Aréna szállótól a Kerepesi úton és a Rákóczi úton át egészen a Ferenciek teréig. Az akciót bejelentették, így a konvojt rendőrségi autó vezeti fel. Fél kilenckor a Keletinél jártak, helyszíni tudósítónk szerint különösebb fennakadást nem okozott az akció.

A megmozduláshoz a konföderációhoz tartozó több szakszervezet, sőt más ágazatok tagjai is csatlakoznak. Abban részt vesz egyebek mellett a vegyipari szakszervezet szövetség (VDSZ), a Vasutasok Szakszervezete, a teherfuvarozók érdekképviselete, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint a volánosok képviselője is.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerdára szolidaritási találkozót szervez mindazoknak, akik támogatják a Pedagógus Sztrájkbizottság és a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság követeléseit. Mindenkit várnak délben a budapesti Eötvös téren Eötvös József – a Batthyány-kormány és az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere – szobránál, ahol ismertetik, mit akarnak elérni a tanárok és a szociális ágazat munkavállalói.

Hogyan sztrájkolnak?

„A sztrájkban részt vevők kötelesek a munkahelyen megjelenni és a még elégséges szolgáltatás biztosítására rendelkezésre állni, a sztrájkban részt nem vevő kollégákat munkavégzésükben nem akadályozhatják” – így szól a vonatkozó előírás. A szerdai sztrájk előtt komoly vitát szült az elégséges szolgáltatásokról folytatott tárgyalásokon az: a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a sztrájk idején is minden iskolában biztosítsák a gyerekek felügyeletét. A sztrájkbizottság szerint így akarta a kormány „kiüresíteni” az akciót. Ennek ellenére végül elfogadták a kormány ultimátumát, mert ha bírósághoz fordulnak, akkor a döntés alighanem csak az érettségi időszakában született volna meg, akkor pedig nem akartak sztrájkot hirdetni. (B. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.