galéria megtekintése

Pedagógusok: márpedig nincs kivétel!

6 komment


Tanács István

Rosszindulatú híreknek minősítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szerdai cikkünkben állítottakat, hogy becsapták az idős tanárokat, akiknek a Köznevelési Kerekasztalon azt ígérte Balog Zoltán miniszter, hogy akik 2016. szeptember 1-jéhez képest 7 éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, azok 2017. január 1-jétől automatikusan átkerülnek a magasabb fizetéssel járó pedagógus II fokozatba. A módosított kormányrendeletben ugyanis már az szerepel, hogy „kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vettek részt”.

A rendelet szövegéből visszatekintve azt állítja az EMMI közleménye, hogy összhangban van a rendelet, és az, amit Balog Zoltán a Köznevelési Kerekasztalon bejelentett, és amit az arról szóló tájékoztató levélben minden iskolába eljuttattak. Csakhogy ez egyszerűen nem igaz. A Köznevelési Kerekasztal 2016. március 8-i üléséről szóló, valóban minden iskolába eljuttatott, minden lapján a minisztérium fejlécével ellátott tájékoztató 29. oldalán erről az áll (a teljes dokumentumot itt olvashatják):

„A Pedagógus foglalkoztatás munkacsoport egyhangúlag támogatta az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését, amely szerint a 2013. szeptember 1-jén státuszban lévő, 2023. augusztus 31-éig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, jelenleg a Pedagógus I. fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve Pedagógus II. fokozatba kerülnek 2017. január 1-jétől.”

 
A tájékoztató 29. oldala

Ebben szó sincs semmiféle kivételről, viszont egyértelműen a miniszter által már meghozott döntésről van szó. Nincs szó kivételről az Oktatási Hivatal leveleiben, a minisztérium korábbi kommunikációjában sem. Ezt, a kivétel nélkül vonatkozó és egyértelmű miniszteri döntést vonták vissza a kormányrendeletben. Az eddigi eredmény: 1321 idős tanárt kizártak a megígért előrelépésből.

Az EMMI közleménye azt írja: „pedagógus-béremelésre eddig 240 milliárdot fordítottunk, idén ezt újabb 38, jövőre 45 milliárd forint követi, tehát összesen 323 milliárdot biztosított a kormány a béremelési programra.” Azzal, hogy megmásították Balog Zoltánnak a Köznevelési Kerekasztalon bejelentett döntését, mintegy 400 milliót spóroltak évente.

Vannak olyan élethelyzetű idősebb pedagógusok, egyedül élők, gyermekeiket támogatók, akiknek a pedagógus II. kategóriával járó havi 26 ezer 500 forint emelés nagyon sokat jelentene. Pláne úgy, hogy aki semmit nem tett, az ezt az összeget valóban automatikusan megkapja. Az Oktatási Hivatal alelnöke úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a sikertelennek minősítettek (akik csak most tudták meg, hogy rájuk nem vonatkozik a miniszter gesztusértékű döntése) majd újra jelentkezhetnek minősítésre.

Csakhogy a Köznevelési törvény 36. paragrafus 8. bekezdésében az szerepel: ha a „Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus a megismételt minősítési eljárás eredményeként „nem felelt meg” minősítést kapott, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik.

Vagyis, aki hisz az EMMI-nek és az Oktatási Hivatalnak, lehet, hogy nemcsak előléptetést nem kap, hanem pályája alkonyán még az állásából is elbocsáthatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.