Jövő ősszel jön a pedagógus-béremelés

Jövő ősszel jön a pedagógus-béremelés. A köznevelési kerekasztal mai tanácskozása után Rétvári Bence KDNP-s államtitkár közölte, ezzel 50 százalékhoz közelít majd a tanárok növekménye.
Jövő szeptembertől 3,5 százalékkal nőnek a keresetek, ami csak a pedagógus bérsoron 38,5 milliárdos többletet jelent. Ezzel összesen az 50 százalékhoz fog közelíteni a pedagógusbérek növekménye - ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta a köznevelési kerekasztal ülése után. A köznevelésre 130 milliárddal fordítanak többet jövőre, 2010-hez képest pedig 455 milliárddal jut több forrás a területre. Ebből a legnagyobb rész, 265 milliárd a pedagógusbérekben jelenik meg. Megemlítette még azt a 104 milliárdos pluszt is, amit a jövő évben az intézmények fenntartására fordítanak.

A parlamenti államtitkár szerint ez a pluszforrás a köznevelési kerekasztal tárgyalásainak eredménye.

A nem pedagógus végzettségű, de az oktató-nevelő munkát segítők bére januártól 10 százalékkal növekszik, ennek egy része fix, egy része teljesítményfüggő lesz.

Rétvári Bence elmondta még, hogy 1,4 milliárdos többletet tartalmaz a büdzsé a pedagógusok előmenetelének (a pedagógus I-ből a II-be, a mestertanári fokozatba lépésnek) finanszírozására.

Rendezték a nyugdíj előtt hét évvel álló pedagógusok kérdését is: nekik nem kell a minősítésben részt venniük, őket automatikusan átsorolják, ennek a fedezetére 6,3 milliárdot biztosítanak.

Egy újabb évfolyam juthat majd hozzá ingyenesen a tankönyvekhez, ami további 1,25 milliárd forintos kiadást jelent - jelezte az államtitkár, hozzátéve: a tankönyvrendszer lassan a családtámogatás részévé válik.

A gyógypedagógusok, pedagógiai szakszolgálatok kapacitásnövekedésére 3,8 milliárdos többletet tartalmaz a büdzsé.

Diploma után

Akinek főiskolai végzettsége van, és 2011-ben 122 ezer forintot keresett, jövőre 182 700 forintra számíthat. Aki 3-5 év gyakorlattal, egyetemi diplomával rendelkezik, a 2011-es 135 975 forint helyett 243 600 forintot kaphat. 18-20 év gyakorlat mellett, egyetemi diplomával a bérek 172 882 forintról 304 500 forintra nőnek 2011-hez viszonyítva.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.