Pécs: se Balikó, se Dörner, se Márton

Elképzelhető, hogy a kormány nyomására választanak direktort a pécsi színház élére, s a döntéssel megvárják az októberi önkormányzati voksolást.

Várhatóan eredménytelen lesz a pécsi színház igazgatói pályázata, amiről csütörtökön dönt a baranyai megyeszékhely közgyűlése. A posztra hatan jelentkeztek, s a kilenc tagú szakmai bizottság Balikó Tamás színész-rendezőt, az intézmény jelenlegi igazgatóját, valamint a színháznál korábban tíz évig színészként dolgozó Márton Andrást javasolta direktornak.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere tudósítónknak elmondta, hogy frakciója egyik jelöltet sem támogatja, ezért a fideszes képviselők tartózkodni fognak a csütörtöki voksoláson. Bár a Fidesznek nincs többsége a testületben, a többi frakció sem egységes ebben a kérdésben, így valószínűleg új pályázatra lesz szükség.

A Fidesz hetek óta megosztott a pécsi színházigazgatói pályázat dolgában. A párt önkormányzati képviselői hajlottak volna Márton András kinevezésére, ám a párt országos vezetése Dörner György színész pályázatát támogatja. Dörnert favorizálja Eperjes Károly Kossuth-díjas színész, a veszprémi színház művészeti vezetője is, s mivel ő régóta jó kapcsolatban van a Fidesz meghatározó személyiségeivel, szavának döntő jelentősége van.

A város képviselői közül viszont sokan nem akarják Dörnert, zavarja ugyanis őket a színész jobboldalisága, illetve az, hogy nincs kapcsolata a pécsi teátrummal. Ugyanakkor a közgyűlést irányító Fidesz-frakció nem akar konfrontálódni a párt országos döntéshozóival, már csak azért sem, mert a színház épületének felújítására sürgősen 1,5-2 milliárd forintot kellene fordítani, s erre a város a kormánytól remél pénzt.

Páva Zsolt nem cáfolta fenti információinkat, s hozzátette: a pécsi fideszesek úgy vélik, a pályázat eredménytelenné nyilvánításával időt nyernek, és az önkormányzati választás után sikerül kompromisszumos döntést hozni a színházdirektor személyéről.

A vidéki színházak igazgatóváltásairól és a pécsi ügy előzményeiről írt cikkünket itt olvashatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.