Pécs: „Orbán, takarodj! Meg az összes haverod!”

Pécsett kedden másodjára tüntettek a netadó ellen: vasárnap este 250-300, ma viszont már 7-800 ember tiltakozott a kormány tervezett lépése ellen a Széchenyi-téren. A neten szervezett rendezvényre senki sem kért engedélyt, a rendőrség ennek ellenére nem gátolta a demonstrációt.

A keddi tüntetés fő szónoka a pécsi egyetemen tanító, 60 éves közgazdász, Mellár Tamás volt, aki az első Orbán-kormány idején a KSH-t vezette. A konzervatív gondolkodású professzor az elmúlt években többször is bírálta a Fidesz politikáját, ezt tette most is.

Mellár – Bibó Istvánt idézve – azt mondta, hogy a szabadság kis körei nélkül a demokrácia nem működik, s ma az internet hozza létre ezeket a kis köröket, közösségeket. A hatalom azt üzeni, korlátozni akarja a közösségek önszerveződését, vélte a közgazdász. Ha jön ez az adó, akkor várható, hogy a szolgáltatók egy része elhagyja az országot. Mellár így folytatta: Rogán úr megígérte, hogy akkor majd a kistelepüléseken megszervezik a szolgáltatást, ám az lesz a vég, mert akkortól cenzúrázzák az információkat. Látjuk, hogy a kormány miképp gondolkodik a civilekről, mondta Mellár, látjuk, hogy miként ugrottak neki a Norvég Alapnak. A közgazdász ezután áttért a kormánykörök korrupciós botrányára.

- Nem hat emberről van szó, hanem arról, hogy Magyarországon ma szervezett módon történik a korrupció, és a szálak egészen magasba futnak – hangsúlyozta a szónok.

Mellár azzal zárta mondandóját, hogy ha lemondunk a szabadságról és elfogadjuk a korrupciót, akkor utódaink csak egy módon menekülhetnek, ha elhagyják az országot.

A közgazdászt spontán megszólalók követték. Egyikük, Papp Éva, 65 éves nyugdíjas vállalkozó kérdéseket tett fel: Elég volt a nyomorból? Elég volt a megfélemlítésből? Elég a stadionépítésekből, miközben négy és fél millió ember nyomorog? Elegünk van az Orbán-diktatúrából? A tömeg mindig harsány igennel felelt.

A gyűlés végén előbb az adóhivatalhoz, majd a Fidesz városi székházához, végül a kormányhivatalhoz vonultak a tüntetők. Útközben eleinte azt skandálták, hogy: „Bűnözőknek nem adózunk!", és azt, hogy: „Szabad ország, szabad internet!" Pár perc múlva viszont az „Orbán, takarodj!" volt a legmakacsabbul ismételt jelszó, ami kiegészült azzal, hogy: „Meg az összes haverod!"

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.