PDSZ: erősen központosító közoktatási rendszer alakul ki

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az eddigi liberálisabb oktatási rendszerrel szemben erősen központosító rendszer épül ki az új köznevelési törvény nyomán.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken, az új tanév alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: bár a magyar közoktatás átalakításra szorul, "a közoktatás hajóját nem iránymódosításra, hanem irányváltásra kényszerítik a törvények". A közoktatás hatalmas terület, amely nem tűri, hogy a mindenkori politikai akarat szerint ide-oda rángassák - fogalmazott.

Véleménye szerint az irányváltás hosszú ideig fog tartani, ennek első lépése a mindennapos testnevelés kötelező bevezetése az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Az, hogy mozgásra bírják a gyerekeket, hasznos, ám, hogy kényszerítsék, az már aggályos - mondta Mendrey László, hozzátéve, több száz iskola van, ahol egyáltalán nincs tornaterem. Nem tisztázott, hogy ezeken a helyeken miként lehet majd a mindennapos testnevelés órákat megtartani - jegyezte meg.

A központosító intézkedések közül példaként említette az intézmények fenntartásának állami kézbe vételét. A várható következményekről szólva rámutatott: kiderült, hogy már nyáron voltak iskolabezárások, illetve pedagógus-elbocsátások. Mendrey László szerint az ilyen szintű központosítás nem hatékony, és probléma az is, hogy az önkormányzatoknak úgy kell dönteniük majd október végéig, hogy nem ismerik a költségvetési számokat - állapította meg.

Kitért továbbá a tananyag nemzeti alaptanterven keresztüli központi meghatározására is. Az érdekvédő feltette a kérdést, szükség van-e a 21.században arra, hogy a televíziós vetélkedők számára képezzenek gyerekeket, vagy inkább arra, hogy használható tudást szerezzenek.

Szólt arról, hogy a jövő szeptemberben életbe lépő pedagógus-életpályamodell átlagban bruttó 30-40 ezer forintos fizetésemelést jelent majd, ugyanakkor, ha ezt visszaosztják a megemelkedő óraszámokkal, kevesebb bér jön ki.

Negatív a fogadtatás a pedagógusok körében

Mendrey László kitért a PDSZ tagjai körében végzett előzetes, nem reprezentatív, illetve az aktuális oktatási témákat érintő kérdőívekre is. A válaszok azt mutatták: a pedagógusok 65 százaléka szerint jó, de teljesíthetetlen a mindennapos testnevelés bevezetése. Az új köznevelési törvényt a pedagógusok 81 százaléka ismeri részben, 16 százalék részletesen. A tankötelezettség korhatárának csökkentését 35 százalék tartotta jónak, 41 százalék részben jónak. A fenntartóváltásnak a pedagógusok 70 százalék szerint lesz negatív hatása, 19 százalékuk szerint pozitív. A válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy a változások egyáltalán nem érintik pozitívan a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.