galéria megtekintése

Pázmándon mostantól mindenkinek mindent megmutatnak

0 komment


Lencsés Károly

A nagyoknak akar példát mutatni átláthatóságból a Fejér megyei Pázmánd. Az önkormányzat a honlapján mostantól a gazdálkodásával kapcsolatos valamennyi információt közzéteszi, hogy a korrupció gyanúja se merülhessen fel.

Példát akar mutatni egy kétezer fős Fejér megyei település a hazai önkormányzatoknak: Pázmánd község vállalta, hogy tökéletesen átláthatóvá teszi a gazdálkodását. Az eDemokrácia Műhely Egyesület közreműködésével, valamint a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével olyan portál készült, amelyen a helyhatóságok számára előírt mintegy 250 különféle adat mellett a falu működését meghatározó számos más információt is közzétesznek.

Minderről a település polgármestere, Virányiné Reichenbach Mónika, valamint az egyesület elnöke, L. László János beszélt egy pénteki, budapesti sajtótájékoztatón. A nyilvánosság véd – ez a polgármester álláspontja –, hiszen ha mindent közzétesznek, a korrupció gyanúja fel sem merülhet.

Az Üvegfalu-portál éppen ezt szolgálja, mert Pázmánd egyelőre ideiglenes internetes oldalán – amelyre még nem sikerült minden adatot feltölteni – mindjárt egy diagrammal találkoznak a látogatok, amelyből kiderül, mire költi a település a pénzét. Az pedig egészen szokatlan, hogy a nagyobb értékű beruházásokkal kapcsolatos valamennyi dokumentumot nyilvánosságra hozzák.

 

Pázmánd pénteken felhívta a helyhatóságokat, hogy maradéktalanul teljesítsék közzétételi kötelezettségeiket. L. László János hangsúlyozta: ez azért is fontos kezdeményezés, mert az egyesületük háromszáz, véletlenszerűen kiválasztott önkormányzat honlapját tekintette át, és ebben a körben egy sem akadt, amely teljesen megfelelt volna a hatályos jogszabályi követelményeknek.

A kifejlesztett portál bármely település használhatja, az alapfunkciókat ingyenesen hozzáférhetővé teszik – hangsúlyozta az egyesület vezetője. Ez lehetőséget biztosít egyebek mellett elektronikus adatkérésre, a helyhatósági döntések, valamint a vagyonnyilatkozatok publikálására, közérdekű kérdések beküldésére és a válaszok megjelenítésére is.

A technikai feltételek tehát adottak, már csak szándék kérdése, hogy mely helyhatóságok csatlakoznak a Pázmánd és az eDemokrácia Műhely által közösen létrehozott Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához, vagyis: ki vállalja, hogy a közérdekű adatok teljes körét megjelenteti a honlapján.

L. László János elmondta: a kezdeményezésről valamennyi településnek tájékoztató levelet küldenek. Kérdésünkre elismerte, hogy a pilot projekthez sem volt könnyű partnert találni, de szerinte olyan ez, mint a lakmuszpapír: ha felhívtak egy önkormányzatot, ahol elzárkóztak, az már eleve gyanússá teszi a dolgot.

A pázmándi településvezető másként látja, hiszen már most is vannak a nyilvánossággal kapcsolatos olyan kezdeményezéseik, amelyek példa nélkül állnak. Így a sportközpont-beruházással összefüggő minden egyes levélváltást nyilvánosságra hoz az önkormányzat, s amint a 477 milliós fejlesztéssel kapcsolatban bármilyen dokumentumot iktatnak, az felkerül a honlapra. Jelezte ugyanakkor az elnök, hogy az egyesület honlapján bárki megtekintheti a kötelezően közzéteendő adatok listáját, így a lakosság ennek alapján bárhol számon kérheti, ha valamilyen információhoz nem fér hozzá. Ha ezt elég sokan megteszik, szerinte alulról is ki lehet kényszeríteni, hogy az önkormányzatok a település működésével és gazdálkodásával kapcsolatos valamennyi releváns adatot hozzák nyilvánosságra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.