Pásztor Albert: Ismertségre nem vágytam, ellenségeimről nem tehetek

A baloldali polgármester-jelölt azt mondja, nem környékezte meg a Jobbik, bár hozzájuk hasonlóan ő sem hisz a cigányság integrációjában.

A jelenlegi körülmények között nem pártpolitikust, hanem civilt kell jelölni a városvezetői posztra - ebben egyetértettek az általunk megkérdezett miskolci politikusok. Azzal érveltek, hogy az MSZP és a DK jelöltje, Pásztor Albert volt rendőrkapitány népszerűsége és elfogadottsága nagyon erős Miskolcon, s a „rendpártiaknak" is garancia lehet a személye arra, hogy valóban erősödik a közbiztonság a borsodi városban. – Nyugodt, visszafogott ember, baloldali és demokrata. Róla még a legádázabb ellenségei is elismerik: végtelenül tisztességes, korrumpálhatatlan. A jobboldalon is vannak hívei, akik ismerik és elismerik képességeit, eddigi munkáját, így vélhetően nemcsak a baloldali szavazók voksait nyeri el, de teret hódíthat onnan is – mondták az általunk megkérdezett ellenzéki politikusok.

Deme Róbert / Fotó

Pásztor jelölését szerdán jelentették be. "Nem jó irányba mennek a dolgok Miskolcon, azon vagyunk, hogy ez változzon. Pásztor Albert kimondja, amit más körülír, megteszi, amit más csak meg szeretne tenni – ezért is ajánljuk őt a miskolciak figyelmébe" – fogalmazott n a DK és az MSZP közös polgármesterjelöltjét bemutató sajtótájékoztatón Tompa Sándor, a Demokratikus Koalíció városi elnöke. A szocialista Simon Gábor – akit pártja korábban polgármesterjelöltként tartott számon, de most Pásztor javára visszalépett – lapunknak úgy nyilatkozott: le akarják váltani a Kriza-rezsimet, és ehhez az kell, hogy konszenzusos, széles körben elfogadott polgármesterjelöltje legyen a demokratikus baloldalnak, akivel esélyük van a győzelemre. Szavai szerint Pásztor Albert épp ilyen.

Miskolcon az elmúlt hónapokban többször is felröppent a pletyka: Pásztor Albertet a Jobbik szeretné indítani polgármesterjelöltként Miskolcon. (Azóta megnevezték jelöltjüket, Jakab Péter helyi jobbikos önkormányzati képviselőt. - A szerk). – Ennek olyannyira nincs alapja, hogy sem mostanában, sem korábban nem keresett meg egyetlen kisebb vagy nagyobb Jobbik-potentát. Ismerősök azonban gyakran fordultak azzal hozzám, hogy biztosan igaz a hír, csak tagadom. Bevallom: részben emiatt indult el bennem a gondolat, hogy független polgármesterként tudnék tenni ezért a városért – mondta a jelölt.

Miskolcon bombaként robbant a hír, hogy a baloldal Pásztor Albert volt városi rendőrkapitányt jelöli polgármesternek. Az értesülést kedden éjjel a www.eszakhirnok.hu hírportál szellőztette meg, szerda délután pedig be is mutatták a pártok közös jelöltjüket, akiről nem sokkal később kiderült: mégsem mindenki támogatja. Iván Tamás, az Együtt egyik helyi vezetője délután a helyszínen még azt mondta: a párt országos elnöksége hivatalosan ugyan még nem foglalt állást, de úgy véli, támogatják majd a volt rendőrkapitány jelölését. Egy órával később azonban az Együtt közleményben jelezte: A Párbeszéd Magyarországhoz hasonlóan ők sem támogatják Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitányt. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, nem tartják elfogadhatónak a jelöltet, ezért nem is állnak ki mellette.

Pásztor Albert neve 2009-ben vált országosan ismertté, amikor egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: „azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük."

Az eset nagy vihart kavart. Draskovits Tibor akkori igazságügyi és rendészeti miniszter azonnali vizsgálatot rendelt el, Bencze József rendőr altábornagy, az ORFK vezetője pedig a vizsgálat idejére más beosztásba helyezte a városi rendőrkapitányt. A miskolciak – élükön a borsodi megyeszékhely akkori polgármesterével, a szocialista Káli Sándorral – szimpátiatüntetést szerveztek Pásztor Albert mellett. Néhány nappal később a rendőri vezetők visszavonták az átvezénylését, s a kapitány folytathatta a munkát az eredeti pozíciójában. A vizsgálat megállapította: nem követett el jogsértést. Mivel azonban a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre adhatott okot, az ORFK vezetője figyelmeztette a városi rendőrkapitányt, hogy a jövőben kerülje a hasonló nyilatkozattételt.

Pásztor Albert szerdai bemutatkozásakor arról beszélt: ő integráló s nem megosztó személyiség. Azért akar függetlenként politizálni, hogy ne pártpoltikai érdekek szabják meg a munkáját. Közölte: sosem az alapján válogatta meg a munkatársait, hogy ki milyen párttal szimpatizál, s ha polgármester lesz, akkor is megtartja ezeket az elveit, s minden szakterületre a legjobb embert keresi meg. Szavai szerint öt évvel ezelőtti, ominózus kijelentései ismertté tették, amire nem vágyott, s sok ellenséget szerzett magának, amiről nem tehet. Utóbbit azzal indokolta, hogy a főváros belvárosi kerületeiből – miként fogalmazott – nemigen lehet megítélni, milyen az élet Borsodban.

– Konkrét bűneseteket soroltam, s amikor megneveztem az elkövetőket, s azt is hozzáétettem, hogy ők bizony cigányok. De a cigányságnak csak azt a részét bántottam, vagy bíráltam mindig is, amelynek tagjai viselkedésükkel nyíltan szembehelyezkednek minden törvénnyel, s ezzel saját társaikra is rossz fényt vetítenek.

Pásztor hozzátette: nem hisz az integrációban, szerinte az ilyen típusú programok sorra buknak meg, s illúzió azt hinni, hogy a jövőben működnének. Lapunk kérdésére, hogy mégis akkor miben látja a cigányság helyzetének javítását, s polgármesterként mit tenne, azt felelte: számos ötlete van. Ezek egyike, hogy a közmunkásokat nem a belvárosba irányítaná, hogy ott járdát sepregessenek, hanem az úgynevezett „peremvidékekre" amilyen például a miskolci Lyukóvölgy. Ezekben a városrészekben pedig olyan szociális és földprogramokat indítana, amelyek révén a kisebbségből önnön érdekeit érvényesíteni tudó közösség lesz. – Termeljék meg saját fogyasztásukra a krumplit, s védjék is meg a termést azoktól, akik el akarják azt tőlük lopni – fogalmazott.

Pásztor Albert életrajza

Pásztor Alberz 59 éves, másfél éves korától él Miskolcon. Eredeti végzettsége mérnök, később jogi szakképesítést szerzett, szakvizsgázott jogász. A borsodi város „történelemkönyvébe" azzal írta bele magát, hogy harminchárom évig dolgozott itt különböző beosztásokban a városi és a megyei rendőrkapitányságon. Az első Fidesz kormány idején, 2000-ben nevezték ki miskolci rendőrkapitánynak, s a második Fidesz kormány megalakulása után nem sokkal, 2010-ben távozott. Ennek indokaként tudósítónknak azt mondta: mindenkinek jobb volt, hogy így alakult, mert ebbe a rendszerbe már nem illettek be az olyan autonóm, a kritikai észrevételeknek is hangot adó személyiségek, mint amilyennek magát is gondolja. Kollégáival nem szakította meg a kapcsolatot, ma is beszélnek, de szakmai ügyekbe nem ártja bele magát. Nyugdíjazása után egy borsodi cégnél helyezkedett el, ahol főként vagyonvédelmi ügyekben ad tanácsokat. Miként fogalmazott: az elmúlt időszakban a magánszektorban olyan tudást és tapasztalatot szerzett, ami a javára vált. A polgármesterjelölt több más mellett a Magyar Köztársaság lovagkeresztje, a Miskolci Egyetem Érdemérem és a Pro Urbe Miskolc díjak tulajdonosa. Nős, két felnőtt lánya van. Aktívan sportol, rendszeresen fut.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.