Pártüzenetek pedagógusnapra

A Fidesz szerint a kormány bebizonyította, hogy megbecsüli a pedagógusokat. A demokratikus ellenzéki pártok viszont úgy látják, hogy nincs ok ünnepelni.

A Fidesz közleményben köszönti a pedagógusokat Pedagógusnap alkalmából.

- A kormánypárt ebben a parlamenti ciklusban is minden támogatást meg fog adni ahhoz, hogy a pedagógusok egyre jobb körülmények között, érezhető szakmai, erkölcsi és anyagi támogatással tudják végezni munkájukat. A rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelési programot idén tovább folytatjuk. A tavaly őszi és idén januári emelések után szeptemberben, majd a következő három évben is tovább nő a pedagógusok bére - olvasható a közleményben, amelyben még "elmúlt nyolcévezésre" is futotta, ami annak fényében, hogy 2010 óta a Fidesz van hatalmon, különös.

Az Együtt-PM Szövetség szerint az idei pedagógusnapot sem ünnepelhetik könnyű szívvel a tanárok. A párt felszólítja a kormányt, hogy a presztízsberuházások helyett a tankönyvellátásra biztosítson megfelelő forrásokat.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a most záródó tanév eleve botrányosan indult.

- A Kello állami tankönyvellátó hosszú hónapokig nem volt képes a megfelelő tankönyveket eljuttatni az iskolákba. Ezt követően a tanév közepén a Fidesz gyakorlatilag államosította a tankönyvellátást. A tanárok csak a tankönyvjegyzékben szereplő kétféle könyv közül választhatnak, de a választást a fenntartóval is egyeztetni kell. Mindezzel újabb mélyütést vittek be kiadóknak, melyek rohamtempóban, nagy költségek vállalásával igazították tankönyveiket az új tartalmi szabályokhoz. Ezzel persze tízmilliárdos piacot teremtettek a kiválasztott két állami kiadónak (Nemzedékek Tudása Kiadó, Apáczai Kiadó) - fogalmaz az Együtt-PM közleménye. A párt szerint a legújabb csapás a napokban jött: kiderült, hogy a kormány rezsiátverési akciója a tankönyvellátást is romba dönti. Az Együt-PM úgy látja, hogy a kabinet egyre több gyereknek szeretne ingyenesen tankönyvet adni, ehhez viszont nem tud megfelelő forrásokat biztosítani. A Szövetség szerint azért, mert az Orbán-kormány fontosabbaknak tartja a stadionépítést az oktatásnál.

Az MSZP szerint ha valakik igazán ismerik ezt az országot, azok a pedagógusok. - Együttélésünk minden baja, kínja, szegénysége, és reménytelensége az iskolában csapódik le. A gyermekek magukkal hordozzák mindezt az osztálytermekbe, ahol Önök szembesülnek mindezzel - írja a szocialista párt közleményében, hozzátéve, hogy ma nincs konszenzus az országban az iskola szerepéről és a tudás jövőjéről. Az MSZP szerint a pedagógusok "támogatást, értelmes környezetet érdemelnek, nem a központosított állam lélektelen akarnokságát".

- A XXI. század a tudás százada lesz. A versenyképesség záloga a gazdaság résztvevőinek tudása, e tudás karbantartása és megújítása lesz. Jövőnk az oktatáson, a képzésen, a továbbképzésen, az élethosszig tartó tanuláson múlik – végső soron pedig azokon, akik mindehhez hozzásegítenek bennünket: a pedagógusokon - ezek már Gyurcsány Ferenc sorai. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint "a jövő érdekében ki kell szabadítanunk a ma pedagógusait a rabszolgasorból".

Az LMP tiszteletet követel az új kormánytól a pedagógusoknak. A zöldpárt szerint sok teendő van még hátra, hogy a Pedagógusok napja valóban az elismerésről és ne pedig a nyomasztó problémákról szóljon. - A magyar pedagógusok a rendszerváltás utáni legnehezebb éveken vannak túl. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy az erőltetett reformok után nem omlott még össze a túlállamosított köznevelési rendszer. Az elmúlt időszakban ugyanakkor sokszor semmibe vették és bizonytalanságban tartották a pedagógusokat. Elvárássá vált a hatalom érdekeinek kiszolgálása, ami egyre elviselhetetlenebb légkört teremt a tantestületekben - olvasható az LMP közleményében. A párt szerint a nemzeti Pedagóguskart meg kellene szüntetni, mert a testület küldöttjeinek választásán csupán a pedagógusok tizede vett részt. - Az érdektelenség felér a bukással, semmi szükség a pedagógusok tagságát kötelezően előíró testületre, ezt meg kellene szüntetni - összegez az LMP.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.