galéria megtekintése

Ha a kávéfőzőnél hangosabban bulizol, jönnek a rendőrök

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Partirendeletet fogadott el nemrég a törteli képviselő-testület. Ennek nyomán a Pest megyei településen a házibuli rendezését tizenöt nappal korábban engedélyeztetni kell az önkormányzatnál. Az előzmények nem tisztázottak, de az biztos, hogy nagy mulatozás előzte meg a döntést.

– Hány deci?

– kérdezett vissza a vendégek egyike a kocsmában, amikor arról érdeklődtünk, mit szól ahhoz, hogy 55 decibel – egy kávéfőző hangja, tíz decibellel több, mint amilyen hangerővel egy macska nyávog – lett a házibulik hanghatára a faluban. A képviselő-testület június 27-én fogadta el a rendeletet, amelynek nyomán ha valaki házibulit rendez a kertjében vagy a házában, 15 nappal előtte engedélyeztetnie kell a mulatságot.

– A testület a lakosság igényeire reagálva kezdte meg egy olyan szabályozás előkészítését, ami ésszerű kereteket ad a magánrendezvények lebonyolításának – adott magyarázatot a szokatlan bulirendeletre Búcsús Tamás jegyző. A független polgármester, Godó Tibor is megerősítette, megelégedést váltott ki a döntés. A jegyző szerint nem annak a cigány családnak a bulija verte ki a biztosítékot, amelyik fülsiketítő hangosítással ünnepelte ifjú családtagjuk ballagását.

 

A Honvéd utca környékén mégis ezt a történelmi eseményt jelölték meg eredetként a lakók, akik akkor kihívták a rendőröket is.

A járőrök viszont tehetetlenül tárták szét a karjukat, mert vér nem folyt.

A lényeg az: ezután született meg az úgynevezett bulirendelet.

– Azt azért egy kicsit sajnálom – tette hozzá a jegyző –, hogy bár mindenhová küldtünk meghívót a szeptember 12-i I. Törteli Juhászfesztivál beharangozójára, az már nem volt olyan érdekes a sajtónak.

Törtelen nem csupán a bulihangerő-limitet szabályozzák
Törtelen nem csupán a bulihangerő-limitet szabályozzák
Teknős Miklós / Népszabadság

Kétségtelen, mi sem ezért érkeztünk a faluba, meglátogattuk viszont a zajos ismertségre szert tett családot, ám a fiatalasszony kitessékelt bennünket.

– Elegem van, hagyjanak békén – mondta.

Itt nem jártunk sikerrel, de a jegyzőnél legalább azt tisztáztuk, az 54 decibeles házibulit lehet engedély nélkül tartani, csak az 55-ös szintet elérő ramazuri engedélyköteles.

Partianimál a VOLT Fesztiválon
Ha Törtelre jössz, tiszteletben kell tartanod a törteliek kultúráját. Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

– Ha nem zavarja a szomszédokat, akkor nem fogom ellenőrizni – mondta kérdésünkre a hivatalnok, és kiderült az is: a polgárőrségnek vagy a rendőrségnek lehet jelenteni, ha valaki úgy érzi, hangos a szomszédban a zene. Ha van engedély, éjfélig lehet mulatni, ha nincs, mérni kell. Kérdés, mivel. Mert a jegyző szerint most még „beszerzés alatt van a szükséges eszköz”, amelynek ára 180-200 ezer forint.

Igaz, Abony addig is kölcsön tudja adni a saját szerkezetét.

Más kérdés, hogy a rendelet kihirdetése óta nem zajongott senki, béke és nyugalom honol a 4500 lelkes Cegléd melletti településen. A Honvéd utca környékén is csak egy lagzit tartottak, az is belül maradt a hanghatáron.

– Ami nálunk történt, élő probléma – közölte a jegyző, aki elismerte: a válasz, amelyet adtak a gondra, nem a legkiválóbb, de úgy gondolják, éjfél után vissza kell fogni a tempót.

Amúgy sorra érkeznek a formanyomtatványon az engedélykérelmek, még a tervbe vett petárdázást is előre jelzik a víg polgárok. Ahogy Búcsús Tamás mondja: – Bulizni bármikor, bárkinek lehet. De akinek nem elég az 55 decibel, kitölti a nyomtatványt.

Tomboló szenvedély a Weöres Sándor Színházban. A helyükben nem mennénk Törtelre
Tomboló szenvedély a Weöres Sándor Színházban. A helyükben nem mennénk Törtelre

– Irigykednek rájuk, mert tudnak mulatni – összegezte véleményét az ügyről egy kertjét gyomláló férfi, aki azt is kijelentette: „Szabályozni akarják ezek a levegővételt is.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.