galéria megtekintése

Legyen Ön is jobbikos milliomos!

13 komment

Munkatársunktól

Sajátos „Legyen Ön is milliomos!" játékot játszik a Jobbik az Európai Parlamentben: a formáció magyarországi pártaktivistákat, illetve egy olasz és egy belorusz radikálist fizet EP-asszisztensként, és olyan pénzcsapot működtet, amelynek köszönhetően tavaly akár 140 millió forintnyi euróval is megkönnyíthették a közös kasszát.

Vona Gábor pártelnök a tapolcai választási kampányt találta a legalkalmasabb időszaknak annak bejelentésére, hogy a Jobbik „2018-ban vagy még korábban kormányra kerülve" a korrupció felszámolását tekinti elsődleges feladatának.

A párt kezdhetné e munkát azzal, hogy ellenőrzi, kiket alkalmaznak a Jobbik EP-képviselői asszisztensként.

Balczó Zoltán helyi asszisztensei között például szinte kizárólag jobbikos pártaktivistákat találni. Bodor Zoltán még a MIÉP-es Csurka István közvetlen munkatársaként kezdte a pályafutását, ma a II. kerületi önkormányzatban képviseli a Jobbikot. Papíron Balczónak dolgozik Fehér Zsolt, a Pest Megyei Közgyűlés képviselője, illetve a Jobbik Pest megyei alelnöke és váci elnöke; Lengyel Máté, a párt nyíregyházi választókerületi elnöke és Sípos Richárd, a Jobbik gödi képviselője is. Közös bennük, hogy bemutatkozó anyagaikban, honlapjaikon nincs nyoma európai parlamenti munkájuknak.

 

Morvai Krisztina ­EP-stábjában két kevéssé EP-konformnak tűnő személyiség van. Az egyik Almási Lajos, aki a Jobbikot, a Magyar Gárdát és annak megmozdulásait megörökítő YouTube-videókat gyárt. (Kétségtelen, hogy olykor Morvairól is filmez, de nem ez a fő tevékenysége.) A másik pedig Budaházyné Trencsányi ­Bernadett, aki a szélsőradikális Budaházy György felesége.

Nem szórakoznak... Balczó Zoltán EP-képviselő és Vona Gábor pártelnök
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A legtöbb kérdést felvető nevekre Kovács Béla munkatársai között bukkanhat a figyelmes ­olvasó. A KGBélaként is emlegett, szoros orosz kapcsolatairól ismert jobbikos kulcsember brüsszeli asszisztense Gajdos Attila, a Jobbik szarvasi önkormányzati képviselője, a Békés Megyei Közgyűlés tagja, a Jobbik és a Magyar Gárda alapítója, aki az interneten nyomon követhető munkássága alapján leginkább Szarvas térségében aktív. Helyi asszisztens Molnár ­Mátyás és Szilvási Péter – ők a Barikád TV munkatársai, nem kifejezetten ­EP-s munkakörben –, valamint id. Földi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és Kocsord község önkormányzatának jobbikos képviselője.

Kovácsnál különösen a nemzetközi vonal látszik erősnek: a politikus brüsszeli stáblistájáról kapja a fizetését Valerio Cignetti, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) olasz főtitkára és a fehérorosz, de leginkább az EP és Oroszország kapcsolatait ápolgató Viktoryia Vinahradava. Az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége a Jobbik uniós jelenlétének legkézzelfoghatóbb gyümölcse. A szervezetet (amely az EP honlapján megadott internetcímen nem elérhető) 2009. október 24-én Budapesten, a Jobbik VI. kongresszusán alakították meg Kovács Béla ötlete nyomán.

Hogy jelenleg mely szervezetek alkotják, az nem egyértelmű, az viszont biztos, hogy a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front kilépett a szövetségből, az Összukrán Szabadság Unió pedig a Jobbik oroszbarát fordulata nyomán megszüntette a megfigyelő státuszát a szervezetben. Az AENM-ben most főként radikálisnak nevezhető, de teljesen súlytalan politikai szereplők képviseltetik magukat: a szövetség finn tagpártja 0,1, a brit 1,09, a portugál 0,45 százalékot ért el a legutóbbi választáson, a többiek ennél lényegesen gyengébben teljesítettek. Az egész formáció összesen három EP-képviselőt vonultat fel, ők mindhárman magyarok és a Jobbik frakciójában ülnek. Az AENM annak az EP-szabálynak köszönheti a létét, amely szerint egy „európai szintű politikai párt" (valójában pártszövetség) létrehozásához egyetlen EP-képviselő is elég, ezenkívül hét különböző ország pártjainak részvételére van szükség. Mindez az AENM esetében 2012-ben 186 ezer, 2013-ban pedig 350 ezer euróba került az európai adófizetőknek. A tavalyi támogatásról még nincs végleges adat, az AENM számára elérhető maximum mindenesetre 454 ezer euró volt, ami közel 140 millió forintnak felel meg. Arról, hogy ezzel a rengeteg pénzzel mihez kezdtek, ugyanúgy nincs hiteles információ, mint arról, hogy a Jobbik által dominált AENM pontosan mivel foglalkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.