Páros lábbal rúgták ki a Kuruc.info tulaját

Páros lábbal rúgta ki Varga Bélát a héten az amerikai dzsesszzenekara, amikor megtudták, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa – ezt honlapján tette közzé a Tett és Védelem Alapítvány. Cikkük szerint 2012-ben került nyilvánosságra, hogy az Amerikában élő borász, egyben dzsesszzongorista áll a szélsőséges, antiszemita, törvénysértő hírportál mögött.

„A zenekarunk tagjait sokként érte, amikor megtudtuk az igazságot Varga Béláról" – magyarázta a Tev.hu-nak Bruce Oliver, az amerikai dzsesszzenekar vezetője. Mint mondta, megbeszélték a helyzetet a zenekar tagjaival, úgy döntöttek, megszüntetik Varga tagságát, és megszakítják vele a kapcsolatot. „Mi nem akarjuk, hogy nevünk összefüggésbe hozható legyen a nyíltan szélsőséges nézeteket valló magyar nyelvű hírportállal. A helyzet nagyon kínos, de eddig csak mint zenész ismertük Vargát"­.

A cikk emlékeztet, hogy évekig nem lehetett tudni, ki áll a szélsőjobboldali, antiszemita, törvénysértő hírportál mögött, majd 2012 szeptemberében hozta nyilvánosságra az Átlátszó.hu egy doménregisztrációs adatbázis alapján, hogy a kaliforniai Healdsburgben élő Béla Varga a Kuruc.info tulajdonosa.

Varga a rendszerváltás idején költözött Amerikába, ahol borászként és dzsesszzongoristaként ért el sikereket, állítólag a szakma legnagyobbjaival is játszott együtt – a történtek után azonban nem tudni, folytatódhat-e zenész karrierje. A Kaliforniában élő borászt a nagy távolság ellenére nagyon is foglalkoztatta a magyar belpolitika: polgári kört szervezett San Franciscóban, közleményben biztatta magyar politikus elleni önvédelemre a magyarokat, és gyakran él az antifasiszta álláspontot hangoztatókkal szemben a telefonos gyalázkodás eszközével.

Varga cáfolta, hogy ő volna a szélsőséges portál tulajdonosa, mondván ő csupán "baráti szívességként" jegyeztette be saját nevére a portált az Egyesült Államokban.

A Tett és Védelem Alapítvány tavaly nyáron elérte, hogy töröljék a Kuruc.info Facebook-oldalát; az elmúlt hónapokban pedig a hírportálon megjelent tartalom miatt 6 feljelentést tettek, melyek kapcsán indult nyomozásokat a magyar hatóságok rendre azzal szüntették meg, hogy az eljárásban az elkövető kiléte nem volt megállapítható. "A magyar hatóságok által az Egyesült Államokból működtetett oldal ellen az amerikai szerveknél kezdeményezett megkereséseket arra hivatkozva utasítják vissza, hogy az a szólás és véleményszabadság alapjogát jelentősen korlátozná. Bármely lépést csak akkor tennének az ügyben, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnali veszélyt jelentene valakire nézve" – írja a Tev.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.