Parkolási korrupció: gyanús irodafelújítás a BÖP Kft.-nél

Elítéli a korrupció minden formáját a XIII. kerületi képviselő-testület tulajdonosi és lakásgazdálkodási bizottsága, s a parkolóellenőrök munkájának javításáért és ellenőrzéséért további intézkedéseket vár a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) vezetésétől - közölte a bizottság elnöke, Karácsonyi Zoltán.

A testület keddi ülésén meghallgatta Rusznák Imrét, a BÖP igazgatóját "a cégnél zajló események kapcsán" - olvasható az elnök által jegyzett közleményben. Eszerint az igazgató meghallgatása alapján a bizottság megállapította, hogy a BÖP vezetése a parkolóellenőrök munkájának ellenőrzése és a korrupció leleplezése érdekében a szükséges döntéseket meghozta.

Az elmúlt másfél év során, belső vizsgálatok után, 28 parkolóőrtől váltak meg. Kezdeményezték rendőrségi eljárás megindítását, annak során mindvégig együttműködtek, így "saját sikerükként élték meg az elkövetők elfogását". Átszervezték a belső ellenőrzést és belső szervezeti intézkedésekkel akarják elejét venni a korrupciós helyzetek kialakulásának.

A bizottság felhívta a BÖP Kft. ügyvezetésének figyelmét, hogy további hathatós intézkedéseket tegyen a parkolóellenőrők munkájának javításáért és ellenőrzéséért. Az elnök álláspontja szerint elítélendő, hogy az esettel kapcsolatban "jogerős vizsgálati megállapításokat megelőzően, egyéni politikai haszonszerzés céljából a FIDESZ-KDNP helyi frakcióvezetője a BÖP Kft.-t igyekszik rossz színben feltüntetni, és a kerületi önkormányzatot felelőssé tenni".

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tavaly június 24-én rendelt el nyomozást a parkolóőrök zsebre bírságolási ügyében. A nyomozást vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indították ismeretlen tettes ellen. Egy nappal korábban belső vizsgálat indult a BÖP Kft.-nél egy volt parkolóőr kijelentései miatt, aki nyolc társával együtt azt állította: parkolási díj helyett fix díjat szedtek mintegy ezer autóstól, és ebből feletteseiknek is juttattak.

A zsebre bírságolásról először beszámoló Blikk című napilap akkor megkereste a cég vezetőjét, Rusznák Imrét, akinek minderről "állítása szerint fogalma sem volt". A cikkhez kapcsolódóan a Zoom.hu egy, a hírportál birtokába került hangfelvétel alapján azt írta, hogy Rusznák Imre is tudott a százmilliós vesztegetésekről, mégsem tett rendőrségi feljelentést. Mint írták, a birtokukba került hangfelvételen a kft. vezetője mintegy harminc alkalmazott előtt közölte, tudja, hogy sokan saját zsebre dolgoznak.

Rusznák Imre korábban annyit közölt, hogy a  rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozik ez ügyben. Idén májusban Spaller Endre, a XIII. kerületi Fidesz frakcióvezetője az ügyészséghez fordult, hogy kiderüljön, korrupció miatt csökken-e a parkolási kft. bevétele, s így az önkormányzatoké is. A politikus közölte, eljuttatta az ügyészséghez azt a hangfelvételt, amelyen Rusznák Imre arról beszél, tud a cégen belüli korrupcióról, illetve eljuttatta egy kutatás eredményét is, amely azt támasztja alá, hogy valóban 200 millió forinttal csökkent a parkolási cég bevétele.

Spaller Endre kedden egy másik, a frakció által vélelmezett ügyről beszélt. Azt mondta, a XIII. kerületi Fidesz-KDNP frakciója korrupciót sejt a BÖP Kft. Hegedűs Gyula utcai irodájának kialakítása körül. Kifejtette: idén februárban meghívásos közbeszerzési pályázatot írtak ki a cég ügyfélszolgálati helyiségének felújítására. Mint mondta, a közbeszerzésnek minden paramétere éppen "odáig ért", amit a jogszabály megenged: a törvény szerint ugyanis meghívásos közbeszerzést lehet tartani, ha a beruházás összege nem éri el a nettó 45 millió forintot, ez a  felújítás pedig 44 millió 860 ezer forintba került.

A törvény tíz százaléknyi pótmunka megrendelését teszi lehetővé: a beruházó több mint négymillió forintnyi pótmunkát rendelt meg, vagyis pontosan a határ alatti összegben - ismertette Spaller Endre. Azt mondta: számításaik szerint körülbelül 30 millió forintot ért ez a beruházás, vagyis úgy vélik, 15 millió forint közpénz tűnt el.

A frakcióvezető szavaira reagálva Rusznák Imre azt közölte, hogy Spaller Endre a tényeket figyelmen kívül hagyva, valótlanságokat állít, a társaság gazdálkodása szabályszerű, ott nincsenek korrupciós ügyek. A parkolási cég vezetője közleményében emlékeztetett arra, hogy négy dolgozó vesztegetési ügyére a határozott fellépése eredményeként derülhetett fény. Mint írta, "a gyanú felmerülésekor azonnal belső vizsgálatot rendeltem el, és mindvégig szorosan együttműködtünk a rendőrséggel". Az elmúlt másfél év során munkafegyelem megsértése miatt 21 parkolóőrtől váltak meg.

Hiszékeny Dezső , a XIII. kerületi önkormányzat szocialista alpolgármestere, aki jelen volt a tulajdonosi és lakásgazdálkodási bizottság ülésén, azt mondta, Rusznák Imre meghallgatása kizárólag a parkolóőrök ügyére vonatkozott. A bizottsági ülés napirendjét Spaller Endrének az ügyfélszolgálati iroda kialakítására vonatkozó keddi közlése előtt jóval korábban állapították meg. Azért a tulajdonosibizottság foglalkozott a parkolóőrök ügyével, mert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. a főváros, a IX. és a XIII. kerület közös tulajdonában van.

A bizottság 28 elbocsátott parkolóőrről tesz említést, mint az alpolgármester megjegyezte, 21 parkolóőrtől a belső vizsgálatok nyomán váltak meg, mivel velük kapcsolatban a korrupció gyanúja felmerültl. Hét parkolóőrt egyéb ügyek, például alkoholizálás miatt küldtek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.