Paranoiára buzdít a hivatal titokzatos embere

Az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselője az európai ügyvédek napján a kormányzati és vállalati megfigyelések veszélyeiről rendezett konferencián azt mondta: paranoiásabb ügyvédeket szeretne látni. Majd példát mutatott. Egyedül az ő előadása nem volt követhető az interneten.

Ha egy multinacionális cégtől kirúgnak valakit, azonnal kikapcsolják a számítógépét és a telefonját, amint közölték vele a döntést. Attól kezdve biztonságiak figyelik minden lépését, hogy semmit ne vihessen el magával a személyes dolgain kívül. Így védik a multik a titkaikat.

Egy másik hivatalba távozó ombudsmani hivatalnok magával vitte a tűcsereprogramról szóló levelezést
Egy másik hivatalba távozó ombudsmani hivatalnok magával vitte a tűcsereprogramról szóló levelezést
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ombudsman hivatalából az igazságügyi tárca kabinetfőnökévé avanzsált Hajas Barnabás bezzeg gond nélkül elküldhette a Magyar Nemzetnek a hivatal egyik osztályvezetője és a TASZ programigazgatójának a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatos vizsgálatról folytatott elektronikus levelezését, amikor már a tárcánál dolgozott.

– Az elküldött, önként más beosztásba vagy munkahelyre távozott munkatársak legalább olyan veszélyesek lehetnek egy irodára, mint a konkurencia, az ellenérdekű felet képviselő ügyvéd vagy az alvilág – hívta fel a Magyar Ügyvédi Kamara tagjainak figyelmét az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) illetékes munkatársa A „kíváncsi állam” a társadalom ellen fordult? című konferencián. Hozzátette: a maga részéről paranoiásabb ügyvédeket szeretne látni, akik a mai általános gyakorlathoz képest fizikailag és informatikailag egyaránt körültekintőbben kezelik irodájuk és ügyfeleik adatait. (Példát is mutatott paranoiából: ő volt az egyetlen szónok, akinek az előadását az ügyvédek nem kísérhették figyelemmel otthonról vagy az irodájukból az interneten, és akinek a neve sem szerepelt az eseményre szóló meghívón.) Végül a „segítő” állam nevében felajánlotta az AH segítségét az ügyvédekre leselkedő kockázatok és veszélyek felderítésére.

Később Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke számolt be a hazai adatvédelemben az elmúlt 25 évben történt változásokról és hatósága tapasztalatairól. Majd több felszólaló az ügyvédi munka speciális adatvédelmi szabályairól értekezett. Például: ügyvédi titoknak minősül-e az, hogy egy ügyvéd milyen módon titkosította ügyfelei adatait, az ügyeire vonatkozó információkat.

A konferenciát szerdán egy időben tartották meg az unió valamennyi tagállamában. Az elmúlt években ugyanis az egyre gyakrabban tapasztalható tömeges kormányzati megfigyelések miatt veszélyben vannak a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogok. Az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa ezért olyan egységes, uniós szintű adatvédelmi rendszert sürget, amely a „papíralapú” és a digitális világban is megfelelő védettséget garantál a polgároknak és a vállalatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.