Papír nélkül kezelték a titkokat a Századvégnél

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnökénél a testület azonnali összehívását kezdeményezték a liberálisok a Századvég-ügy miatt.

Korábban egy írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, hogy a kormányközeli Századvég Politikai Iskola munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt az állam titkainak kezeléséhez szükséges biztonsági tanúsítványa. A belügyminiszter Fodor Gábornak írt válaszából az derül ki, hogy csak 2013. október vége előtt kapott a Századvég alapítvány néhány embere személyi biztonsági tanúsítványt, maga az alapítvány pedig csak 2014. február 5-én kapta meg a telephely biztonsági tanúsítványt, miközben 2010 után már több milliárdos állami megbízást kapott a Századvég a kormánytól többek között stratégia alkotásra is.

Amennyiben állami stratégiákat úgy írtak, hogy ahhoz nem volt szükség semmilyen minősített adat ismeretére, akkor az meglehetősen alacsony színvonalú munkát eredményezhetett milliárdokért, ha viszont kaptak belső anyagokat a kormánytól, akkor azok bizonyosan minősített anyagok voltak, ezek kiadása jogosulatlan személyek részére, illetve ezek megszerzése jogosulatlanul bűncselekményt jelent. A Nemzetbiztonsági Bizottságnak azt kell vizsgálnia, fennállhat-e ennek a bűncselekménynek az elkövetése.

A Liberálisok ezért újabb kérdéseket intéznek Pintér Sándorhoz az ügyben. - Kérjük többek között annak a 21 embernek a nevét, akik megkapták a nemzetbiztonsági minősítést. Lázár Jánostól várjuk a választ arra, hogy a Századvégtől kik kapnak meghívót kormányülésekre, kiknek van belépője a 2010-es kormányváltás óta a Miniszterelnökségre. Várjuk a választ arra is, hogy visszavonták-e G. Fodor Gábor nemzetbiztonsági minősítését azt követően, hogy G. Fodor főszerkesztői pozíciót vállalt, illetve van-e nemzetbiztonsági kockázata, hogy a századvéges Lánczi Tamás - aki államtitkokhoz juthat hozzá - Habony Árpáddal és Arthur Finkelsteinnel közös céget vezet Londonban. Volt-e a miniszterelnökkel is dolgozó Arthur Finkelsteinnek nemzetbiztonsági átvilágítása. A Liberálisok Matolcsy Györgyöt arról kérdezik, hogy milyen szerződéseket kötött az MNB a nemzetbiztonsági minősítéssel most sem rendelkező Századvég Gazdaságkutató Intézettel, milyen információforgalom és adatáramlás van a jegybank és a Századvég között - olvasható Fodor Gábor pártelnök közleményében.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.