Mostantól Papcsák számoltatja el Matolcsyt

Több mint egy év szünet után újra felügyelőbizottság ellenőrzi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működését. Az előző testület megbízatása még tavaly májusban járt le, az új szervezet megválasztása pedig azért húzódott, mert a kormányoldal mindössze egy helyet biztosított az ellenzéki frakcióknak, amelyek nem tudtak megállapodni egy közös jelölt személyéről.

Végül a parlament hétfőn a felügyelőbizottság tagjának választotta a kormánypártok javaslatára Madarász Lászlót és Szényei Gábor Andrást, valamint a Jobbik jelölése nyomán Nyikos Lászlót. Ugyancsak a kormánypártok javaslatára a testület elnöke Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos lett.

Az MSZP jelöltje a szervezetbe Veres János volt pénzügyminiszter volt, míg az LMP-frakció Róna Pétert, a felügyelőbizottság korábbi tagját javasolta – velük szemben támogatta végül a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság Nyikost. Az LMP jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul a jegybank felügyelő-bizottsági tagjainak megválasztási eljárása miatt, sérelmezve, hogy jelöltjéről az Országgyűlés nem szavazhatott.

Az Országgyűlés hétfőn egy új tagot választott az MNB monetáris tanácsába is. Báger Gusztáv közgazdász Kandrács Csabát váltja, aki azért mondott le, mert a jövőben a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nél betöltött elnök-vezérigazgatói feladataira kíván összpontosítani. A jegybanknak ez a vállalkozása vásárolja fel a bankok hitelportfólióinak rossz elemeit. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.