galéria megtekintése

Pannonhalma: még nincs bocsánat a kiskorúak miatt

Rendkívül sokkoló volt a bencés rend tagjai számára, amikor kiderült a kiskorú veszélyeztetésének ügye. Nagyon nehezen fogadta a közösség, hogy ez megtörténhetett, s azt is súlyos traumaként éltük meg, hogy mindezt nem vettük észre – mondta lapunknak Hortobágyi Cirill, a pannonhalmi főapátság perjele.

Hortobágyi Cirill szerint közösségi kibeszélés keretében próbálják kideríteni, miért nem voltak eléggé érzékenyek a történtekre. Arra a kérdésünkre, hogy a gyanúsított szerzetes személye meglepte-e a rendtársakat, határozott igennel válaszolt: – Azt tudtuk róla, hogy határozott jellemű ember, aki bizonyos mértékben megosztó. Diákjainak egy része rajongott érte, s voltak, akik nem kedvelték. Azt gondoltuk azonban, hogy azok nem szeretik, akik nem bírják az általa diktált szellemi iramot, vagy nem érdeklődnek a humán kultúra iránt.

Közösségi kibeszélésen elemzik a történteket
Közösségi kibeszélésen elemzik a történteket
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Elismerte-e a szerzetes tanár azt, amivel vádolják – tudakoltuk Hortobágyi Cirilltől, aki az egyik tagja volt a főapát által felállított vizsgálóbizottságnak.

 

A perjel úgy látja, hogy az azóta külföldön élő rendtársa

még nem tart ott, hogy ezt beismerje.

Neki is fel kell dolgoznia a traumát, meg kell találni azt a biztos pontot, ahonnan képes lesz tárgyilagosan megítélni a történteket. – Az a tény azonban, hogy elhagyta a rendet, s kérte Ferenc pápát, hogy az egyházi státuszból helyezze át világiba, azt mutatja, annyit belátott, hogy az eddigi munkáját nem folytathatja.

Várszegi Asztrik főapát egyébként volt rendtársát Skype-on előzetesen tájékoztatja azokról a lépésekről, amelyeket az ügyben a főapátság tesz, arról is tudott, hogy az MTI-n át nyilvánosságra hozzák a történteket – tudtuk meg a perjeltől.

Megbocsátja-e az egyház az ilyen vétkeket? – kérdeztük Hortobágyi Cirilltől. Azt válaszolta: – Úgy gondolom, mindenfajta vétekre, ahol van bűnbánat és bocsánatkérés, a vétkes nemcsak beismeri a történteket, hanem a tőle telhető minden emberi erőfeszítést megtesz a jóvátétel érdekében, amennyire ez lehetséges,

akkor a bűnökre van bocsánat.

Érvényes ez a gyanúsított egykori tanárra is? – faggattuk tovább. – Ő még lelkileg nem tart itt – ismételte meg a perjel.

Beszéltünk Palotai Gabriella pszichiáterrel, aki a főapátság munkáját segítő szakember s a vizsgálóbizottság egyik tagja. Azt akartuk tőle megtudni, miért tíz év múlva szólaltak csak meg a történtekről az egykori diákok.

A traumák egy része kamaszkorban nem tudatosul a gyerekekben

– kezdte a válaszát. – Sokan azt gondolják, velük van a baj, ők ítélnek és élnek meg rosszul egy élethelyzetet. Az is tény, hogy a gyerekeink nem tanulnak meg beszélni szorongásaikról. Nehéz időszakukat élik a kamaszok, van, aki igényli az erős kötődést valakihez, mások a szabadságukat próbálgatják. A gyerekeket meg kell tanítanunk arra, hogy a testük az övék, azzal csak ők rendelkezhetnek. Az, hogy a bencések az ügy kipattanásakor azonnal léptek, az példaadó garancia is a mindenkori nyilvánosságra, ami önmagában is visszatartó erő.

Az ügybe a rendőrség is bekapcsolódott, adatokat kért a főapátságtól. – Örülünk annak, ha a rendőrség is vizsgálódik, hiszen akkor jogi szempontból is tiszta víz kerül a pohárba – fogalmazott a perjel.

Nagyobb-e a kiskorúak veszélyeztetése egy egynemű vallási közösségben, mint a világi iskolákban? – érdeklődtünk a pszichiáternél. Szerinte sok prekoncepciót gyártunk az ilyen ügyekben. A gyerekek élethelyzetének a változása elsősorban az, hogy kikerülnek a szülői házból, s egy kollégiumban töltik mindennapjaikat. Ez lehet egyházi vagy világi, nem feltétlen ez a lényeges. A legtöbb gyerek ezekben a közösségekben még néhány szülői háttérnél is erősebb érzelmi és szellemi értékeket kap. A fontos, hogy ismerjék fel, nekik mi a jó, mi a kellemetlen és bántó, aztán tudjanak kihez fordulni a gondjaikkal.

A pszichiáter vezetésével Pannonhalmán azt is elemzik a szerzetesekkel, hogy milyen cselekedetekkel traumatizálhatják a gyerekeket akaratlanul is, árthatnak-e a jó szándékú, de túlzott kötődéssel.

Azt tudjuk – hangsúlyozta Palotai Gabriella –, hogy az érzékenyebb, labilisabb gyerekekre jobban figyelni kell, ők egyébként is könnyebben bevonhatóak a veszélyeztetés fogalmába tartozó élethelyzetekbe.

A bencések által megalakított vizsgálóbizottság egyébként hatvan fiatallal beszélt a tíz évvel ezelőtti ügyről, közülük négyen írásban is megfogalmazták a velük történteket. Ezeket a dokumentumokat a főapát ellenjegyzésével megküldték Rómába.

A főapátság a szülőkkel és a tanulókkal is egyeztetett gyermekvédelmi szabályzatot vezetett be a gimnáziumban, többek között a UNICEF ajánlásai, s támogatása alapján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.