Orbán fogászai már írhatják a pályázatokat

Megjelent a pályázat a fogászati turizmus fejlesztésére szánt egymilliárd forint költségvetési támogatás szétosztásáról. Pályázónként minimum 10 millió, maximum 30 millió forint szerezhető meg, az összes elszámolható költség 78 százaléka.

A kormány tavaly áprilisban döntött a magyarországi fogászati turizmus fejlesztését elősegítő költségvetési támogatásról. A Turisztikai célelőirányzat javára átcsoportosított egy milliárd forintos keret most jelent meg az Új Széchenyi Terv programjai között.  Eszerint a pénzt elsősorban piackutatásra, célirányos marketingtevékenységre, a hatékony értékesítési rendszer és minőségbiztosítás létrehozására szánják.

Fogorvosi rendelőket jelző táblák Mosonmagyaróvár belvárosában
Mosonmagyaróvár, 2011. december 11. Fogorvosi rendelőket jelző táblák Mosonmagyaróvár belvárosában. Nagyszámú külföldi vendég veszi igénybe a Magyarországon olcsóbb egészségügyi szolgáltatásokat, köztük a fogászati szakrendelést. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A csaknem 1700 hazai fogászati vállalkozásból mindössze másfél száz, legfeljebb 300 kedvezményezettje lehet az egymilliárd forintnak, mint emlékezetes ezt az összeget tavaly áprilisban egy sebtében összehívott szakmai konferencián ígérte oda Herceghalmon Orbán Viktor.

A miniszterelnök a konferencián együttműködési nyilatkozatot írt alá az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, majd alig hat nap múlva a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából egymilliárd forintot csoportosítottak át a fogturizmus fejlesztésére. Az esemény akkor általános felháborodást váltott ki az ágazatban.

A szakma nehezen értette, hogy miközben a kormány százmilliárdos kivonásra készül az egészségügyben, továbbá retorikájában elutasítja a magántőke jelenlétét az ágazatban, éppen egy magánszolgáltatói szakmai rendezvényt tüntet ki milliárdos "ajándékkal". A sajtó egy része máshonnan közelített: azt tette szóvá, hogy a konferenciát szervező cég és az együttműködési szerződést aláíró részvénytársaság mögött egyaránt Bátorfi Béla, a miniszterelnök fogorvosa áll.

Mint azt tavaly a Népszabadság kiderítette, nehezen forintosítható az egymilliárdos összeg haszna. Nincs adat arról, hogy pontosan mennyi a határon túlról érkező páciensek száma, hiszen a kezelések egy része számla nélkül zajlik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a sem tudta megmondani, hogy e szektorból mekkora adóbevétel származik, mert nincs ilyen jellegű nyilvántartásuk. Csak azt lehet tudni, hogy a 2376 fogászati (1621 orvos és 755 fogtechnikus) szakember személyi jövedelemadóként 2010-ben 2,9 milliárd forintot fizetett be. Ebből tisztán a fogorvosoktól származó bevétel 2,2 milliárd forint. Vagyis egy átlagos magyar fogorvos legfeljebb havi 300–400 ezer forint jövedelem után fizet adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.