Palotatűz: két hét múlva folytatódhat a veszélyelhárítás

Pénteken egy magasból mentésre használt jármű emelőkosarából megszemlélhették a leégett Kodály köröndi palota tetőzetének és harmadik emeletének maradványait azoknak a cégeknek a szakértői, amelyek indulnak az önkormányzat pályázatán. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint már akár két hét múlva el is indulhat a kárelhárítás második szakasza. Korábban a kerület képviselő-testülete 250 millió forintot szavazott meg a veszélyelhárításra.
Teknős Miklós / Népszabadság
Mint ismert, az Andrássy út 83-85 alatt, a Kodály köröndön lévő egyik palotaépület tetőzete és harmadik emeleti lakásai teljes egészében megsemmisültek, amikor a padlástérben nyílt lánggal tetőt szigetelő munkások egyike tüzet okozott. Miután a közel másfél évtizede felújítás alatt álló épület padlásteréből korábban ismeretlenek az összes tűzfalat kibontották, a tető és az alatta lévő szinte percek alatt megsemmisültek.

Eddig kizárólag azokat az épületelemeket emelték le, amelyek lelógtak a födémről és közvetlen életveszélyt jelentettek az épület közelében elhaladókra. A munkálatok idejére a rendőrség az Andrássy út érintett szakaszának szervizútját és a környező utcákat egy-egy sáv szélességben lezárta.

A korábban elrendelt forgalomkorlátozásokat időközben sorra megszüntették. Immár a kis földalatti is megáll a Körönd megállónál.

A lakhatatlanná vált köröndi palota körül azonban továbbra is nagy a rendőri jelenlét, s ez – a polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint – még egy ideig így marad. A kárelhárítás második szakaszában ugyan már a kivitelező dolga lesz az őrzővédő feladatok megszervezése, ettől függetlenül nagy valószínűséggel a későbbiekben is több rendőrt látni majd a Körönd környékén, mint valaha. Az önkormányzat és a rendőrség így próbálja szavatolni, hogy megmaradt értékeiket senki nem emeli el a távollétükben.

Pénteken mintegy tizenöt-húsz percre bemehettek otthonaikba a második emelet lakói. Volt, aki összepakolt pár holmit, volt, aki csak a gyógyszereiért ment, és olyan is, aki csak „kárt felmérni”.

A II. emeleti lakásokban keletkezett károk között jelentős különbséget tapasztaltak a lakók és a szakemberek. Volt, ahol csak az oltáshoz használt víz okozott károkat, de olyan is, ahol a tűz és a füst tett tönkre különféle holmikat. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy a lakók mikor pakolhatják ki még meg- (és főleg épen) maradt dolgaikat.

Munkatársunk a tűzben szintén kárt szenvedett szomszédos iskola épületének tetejéről készített pár felvételt a köröndi palotaépület rommá lett tetőzetéről. A másodpercenként tíz-tizenöt méteres sebességgel terjedő lángok ezt az épületet sem kímélték. Csodával határos módon a tűzoltóknak azonban sikerült megakadályozni, hogy oda is átterjedjen a tűz.

Az iskola gondnoka szerint náluk tíz négyzetméternyi felületen újra kell cserepezni a tetőt. Ahhoz képest, ami a szomszédban történt, ők gyakorlatilag megúszták. Ezzel együtt a tűzvész óta már csak poroltóval megy fel a padlásra.

A világörökség részét képező épület felújításának finanszírozására Segélyalapot hoztak látra. A Terézváros honlapján olvasható felhívás szerint ki tud és akar segíteni az épület megmentésében, támogatását az OTP 11784009-15506007-10240001-es „Segélyalap az Andrássy úti palota helyreállításáért”számlára utalhatja

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.