Palkovics szerint közelebb kell kerülni a döntéseknek az intézményekhez

Palkovics szerint Orbán Viktor miniszterelnök elképzelései világosak. Ugyanakkor szerinte a miniszterelnök nagy autonómiát adott neki.

Az oktatási államtitkár szerint az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak, és a döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán este azt mondta: a 2013-as állami fenntartás előtt sok helyen nem tudták fenntartani az intézményeiket. A kisebb, vidéki iskolák az új rendszer nyertesei, de valóban vannak, akik nehezebb helyzetbe kerültek – jegyezte meg.

Ugyanakkor egy nagyon nagy rendszerről van szó, 120 ezer alkalmazottal – mutatott rá az államtitkár, kiemelve: a jövőben azt szeretnék, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az iskolák elvárnak, valóban kapják meg és olyan színvonalon, ahogy szeretnék. A döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez, és az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak – mondta, hozzátéve: az is felmerült, hogy a mostani tankerületeket az adott megyékhez rendeljék.

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elképzelései világosak, beszéltek is erről, ugyanakkor ahogy a felsőoktatás területén, elég nagy autonómiával rendelkezik itt is.

Az interjúban azt is elmondta, hogy a tantervek felülvizsgálatát fél évvel előrehozták, és nem kizárt, hogy jövő tanévre már megújulnak a tantervek. Átnézné emellett az átmeneteket az egyes oktatási szinteknél, és meghatározna készség-, kompetenciaszinteket is – közölte, és utalt a felsőoktatásban bevezetett kompetenciamérésre.

Az államtitkár úgy látja, a tanár elsődleges dolga a tanítás, és ezért az a cél, ne kötelezzék felesleges adminisztrációra.

Kitért arra is, hogy jelenleg 900 olyan vállalkozás van, amelyik pedagógus-továbbképzéssel foglalkozik, és ebből ma csak kismértékben részesülnek az egyetemek. Miért nem csinálják ott? – tette fel a kérdést. Palkovics László – aki hozzányúlna a pedagógusképzés tartalmához is – szerint az fontos, hogy az egyetemek legalább olyan helyzetben legyenek, mint ezek a cégek.

Megjegyezte: ha üzleti megfontolások és nem a minőség javítása célozta a jelenlegi helyzetet, akkor nem biztos, hogy ez jó. Szerinte az egyetemeknek is be kellene szállniuk a továbbképzésbe.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.