galéria megtekintése

Pálinkásnak tárcát gründolnak?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Az már eldőlt, hogy az elmúlt négy évet végigszolgáló köznevelési államtitkárnak mennie kell. Kérdéses azonban, mi lesz a felsőoktatási államtitkárság sorsa.

Nos, az bizonyos, hogy a tisztségre már bejelentkezett a jelenlegi államtitkár, Klinghammer István. Bár konfliktusos volt a viszonya Balog Zoltán humánminiszterrel, bizonyította lojalitását azzal, hogy nem állt fel a székéből, pedig lett volna rá oka. Sikerei közé tartozik, hogy pacifikálta a ráosztott ágazatot, a diákok abbahagyták a hídfoglalásokat, és megtalálta a hangot a rektorokkal is. Tárgyalóasztalhoz hívta a felsőoktatás egyes szereplőit, annak ellenére, hogy a szakmai egyeztetés nem jellemző az Orbán-kormányra. A tárgyalások tapasztalatait felhasználva felsőoktatási stratégiát alkotott, amely viszont fiókban maradt. Ezzel megalázó helyzetbe került – mégsem mondott le. Megbízható információk szerint nem zárható ki, hogy folytathatja a munkáját. Feltéve, ha képes akként változtatni, hogy nem feltétlenül az ágazatot akarja képviselni a kormányban, hanem fordítva, a kormányt az ágazatban – tájékoztatták lapunkat kormányközeli források.

Klinghammer István, Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán – újraosztják a szerepeket
Klinghammer István, Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán – újraosztják a szerepeket
Bruzák Noémi / MTI

Minden kormányzati megszólaló hangsúlyozta: a felsőoktatási forrongások kezelését Balog Zoltán sikeresen vitte végig, és a miniszter tárgyalások útján rendezte a konfliktusos helyzeteket. A hírek tavaly még arról szóltak, hogy Klinghammer mandátuma a cikluszárással véget ér, most viszont a miniszterelnök környezetében is vannak olyan vélemények, melyek szerint „Klinghammer István jól ismeri az egyetemek világát”, szükség lehet rá. A folytatást állítólag a ciklus közepén hivatalba lépett Balog Zoltán miniszter sem ellenezné, noha ezúttal nem állítják „kész helyzet” elé: az államtitkári névsor meghatározásában fontos szerepe lesz.

 

Úgy tudjuk, Klinghammer István nem vállalkozna a teljes ciklus kitöltésére, hiszen 2016-ban betölti hetvenötödik életévét. Az egyik kormányzati szereplő, amikor a felsőoktatási reform szóba került, úgy fogalmazott, „nem a pacsirta a fontos, hanem a dal”, azaz a folyamatok már elindultak, az üzemeltetést pedig sokan el tudják végezni világos kormányfői elvárással és határozott miniszteri irányítással.

A leköszönő akadémiai elnök, Pálinkás József is helyezkedik az oktatásirányítási pozíciók felé. Információink szerint ő nem államtitkári, hanem miniszteri babérokra pályázik. Azzal, hogy az MTA vezetőjeként egyszer sem szólalt fel a felsőoktatást érintő „durva politika” ellen, joggal remélheti, hogy hallgatásáért pozíciót kap. Felröppentek hírek arról, hogy gründolnak neki egy tárcát, amely majd a tudományos életet és a kutatást felügyelheti, esetleg egy tudományos háttérintézményt vezethet majd.

Ami Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár utódját illeti: információink szerint a kormánypárt egyes képviselőiben ugyan felmerült, hogy a „tankönyvbalhét” még bevállaló Hoffmann Rózsa utódját csak az önkormányzati választások után nevezzék ki, de ezt végül elvetették. Kik a lehetséges utódok?

„Éneklés az iskolában, az egyházi ének szerepe a 21. századi református közoktatásban”, „A gregorián passió magyar református hagyománya” – íme, néhány cím a köznevelési államtitkári cím várományosának publikációs listájáról. Hoppál Péter a Wikipédia róla szóló fejezete szerint a budapesti Zeneakadémia doktora, karnagyként számos nemzetközi és hazai publikáció, cikk, könyvrészlet, tanterv szerzője. Dolgozott tanárként, sőt, 2002-től 2010-ig iskolát igazgatott: ez az oktatásirányítási tapasztalata. Az oktatási bizottságnak ugyan tagja volt, de a négy év alatt mellőzte a karakteres hozzászólásokat – legalábbis ezen a területen. A kormánypárt szóvivőjeként viszont szemrebbenés nélkül olvasta föl a pártkommünikéket, s valószínű, hogy semmiféle szakmai ellensúlyt nem jelentene sem Orbán Viktor, sem a humántárca vezetője, Balog Zoltán ellenében. Az a hír is járja róla, hogy Hoppál valójában „Hoffmann Rózsa embere”.

Az Új Katedra nevű közoktatási portál két másik fideszes képviselő nevét is megemlíti az esélyesek között. Az egyik Kucsák László, aki a parlamenti választáson néhány szavazattal győzte le a demokratikus ellenzék jelöltjét, Kunhalmi Ágnest, illetve Pósán László. Utóbbi neve valószínűleg hamar lekerül a napirendről, hiszen osztotta Pokorni Zoltán fideszes szakpolitikus véleményét a közoktatás átalakításáról. Kucsákról forrásaink annyit mondtak, hogy „legalább van önkormányzati múltja, precíz, végrehajtó figura”.

Sokan abban bíznak, hogy a választás mégiscsak egy szakemberre esik. Vannak, akik Princzinger Pétert, az Oktatási Hivatal volt vezetőjét emlegetik, de szóba került az államfő testvérének, Pölöskei Gábornénak a neve is, aki most főosztályvezető az Emmiben. Az ő hátránya az, hogy Áder János húga, holott az általunk megkérdezett szakemberek tehetségesnek, jó menedzsernek és technikai lebonyolítónak tartják, olyannak, aki ért a közoktatáshoz. Sokan valószínűsítik azt is, hogy a Klik vezetője lesz.

Marad a csúcsminisztérium

A Népszabadságnak kormányoldalról megerősítették, Hoffmann Rózsa felsőoktatási államtitkáron kívül minden bizonnyal távozik az Emmitől Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is.

Viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma csúcstárca marad; Balog Zoltán miniszter állítólag jónak látta volna, ha az egészségügyi terület külön minisztériumot kap, ezt azonban a miniszterelnök egyelőre nem támogatja. Az is kérdéses, hogy a foglalkoztatási-közmunkaügyi területet is az Emmihez rendelik-e. Az oktatás és a kultúra marad a tárca keretei között, államtitkársági szinten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.