Pakson is csökkentik a rezsit

Rezsicsökkentés és a szakmai ellenállás letörése – a Népszabadság információi szerint ezek a szándékok állnak a mögött a kormányzati terv mögött, hogy létszámot csökkentenének és menedzsmentet cserélnének a Paksi Atomerőműben. Bármi is az ok, a lépés komoly biztonsági kockázatokkal járhat.

Lapunk tegnapi, a paksi leépítésekkel foglalkozó híre nyomán az MTI-nek nyilatkozó Lázár János azt mondta: az Országos Atomenergia Hivatalon belül szeretne létrehozni egy nemzetközi szakértőkből álló egységet, amely segíti majd a tervezett bővítés előkészítését. A lépés az általunk megkérdezett szakértők szerint a karcsúsítási tervekkel függ össze, és az a célja, hogy az atomerőműben a tervezett lépések nyomán esetleg hiányzó szakmai kompetenciák legalább a nukleáris hatóságnál meglegyenek.

Már szinte minden olyan tevékenységet kiszerveztek, ami nem kapcsolódik közvetlenül az üzemeltetéshez
Már szinte minden olyan tevékenységet kiszerveztek, ami nem kapcsolódik közvetlenül az üzemeltetéshez
Kocsis Zoltán

A Népszabadság tegnap paksi értesülések nyomán nyolcszáz fős leépítés lehetőségéről írt, azt pedig több kormányzati nyilatkozat is alátámasztja, hogy az Orbán-kabinet a paksi vezetés lecserélésére készül, és az erőművet „nemzetközi irányítás alá” helyezné – a hivatalos indoklás szerint azért, hogy növelni lehessen az áramtermelés hatékonyságát.

Az árak leszorítása azonban már csak a biztonsági szint csökkentése árán tehető meg: az atomerőműből az utóbbi években a karbantartáson és az anyagvizsgálaton kívül már szinte minden olyan szakmai tevékenységet kiszerveztek, ami nem közvetlenül az üzemeltetéshez kapcsolódik, a működtetésre szolgáló létszám pedig érdemben nem csökkenthető.

Lázár az MTI-nek azt mondta, hogy az átalakítás ellen most azért tiltakoznak, mert az a korábbi kormányok alatt kialakult érdekeket sérti, valójában azonban most éppen olyan újabb kiszervezések lehetősége merült fel, amelyekre a miniszter a bűnös múltat emlegetve célzott. Ehhez már törvényt is módosítottak, megteremtve az atomenergia-hivatalban a létszám- és költségnövelés feltételeit – ami azt is jelenti, hogy a paksi „rezsicsökkentés”, vagyis az áram önköltségének esetleges mérséklése egy másik költségvetési soron kiadásnövelésként jelentkezik. Az a tény ugyanakkor jól beilleszthető lenne a kormányzati kommunikációba, hogy a legolcsóbb paksi áram ára tovább csökkent.

A menedzsment leváltásának is van egy jól körülírható biztonsági kockázata: ma már alig néhány ember dolgozik a létesítményben azok közül, akik annak idején részt vettek a tervezésben, illetve az építésben, és őket most jó eséllyel el fogják távolítani (pedig már a bő harminc évvel ezelőtti építés során is kiderült, hogy a tapasztalat nélkülözhetetlen: a 3. és a 4. blokk, amelyeknél felhasználták az első két reaktor létesítésénél szerzett rutint, sokkal magasabb műszaki színvonalon készült el.)

A menedzsmentcserének információink szerint szakmai okai vannak: a régi vezetők tiltakoznak az ellen, hogy a meglévő négy és a két új blokkot párhuzamosan működtessék majd, ez ugyanis sok százmilliárdos többletkiadást, valamint a völgyidőszaki áram esetében a fölöslegből adódóan kezelhetetlen szabályozási és piaci problémákat okoz majd. A paksi éjszakai áramból ugyanis jelenleg is több van a kelleténél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.