galéria megtekintése

Putyin hirtelen csinált valamit Orbánnal, és már nem kellett senki más

22 komment


Hargitai Miklós

Várhatóan lezárja a paksi bővítési tender elmaradása miatt indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság.


A kormány elkötelezett, hogy a paksi bővítés nyomán az atomenergia részesedése az áramtermelésből a jelenlegi 43 százalékról 70 százalékra növekedjen, a beruházásra pedig nemzetközi tendert fognak kiírni – nyilatkozta Szijjártó Péter akkori külügyi és külgazdasági államtitkár 2013 februárjában. Akkor már ötödik éve zajlott a beruházási tendert előkészítő, 3,6 milliárd forintot fölemésztő projekt, a pályázat kiírására készülő MVM több reaktortípust is megfelelőnek minősített, és maga az erőmű is arra készült, hogy a szállító kilétét a technológiák és az árak versenye fogja eldönteni.

Az orosz elnök és a magyar kormányfő már 2014 januárjában megállapodhatott Paks 2.-ről
Az orosz elnök és a magyar kormányfő már 2014 januárjában megállapodhatott Paks 2.-ről
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ehhez képest – ahogyan az az Euró­pai Bizottság Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének küldött leveléből kiolvasható – az uniós testület most azzal az indokkal készül ejteni a tender elmaradása miatt indított kötelezettségszegési eljárást, hogy „nem volt más ­piaci szereplő, amely a magyar biztonsági és technológiai előírásoknak megfelelő nukleáris blokkokat tudott volna szállítani”.

 

Jávor szerint – akivel azért levelezik a bizottság, mert az ő panasza alapozta meg a kötelezettségszegési eljárást – a kormány álláspontjának nincs valóságtartalma,

az előkészítés során ugyanis soha nem vetődött föl, hogy csak egyetlen szállító lenne alkalmas a beruházás megvalósítására, egészen addig, amíg Orbán Viktor titokban meg nem állapodott Moszkvában Vlagyimir Putyinnal az üzletről. Mindez 2014 januárjában történt, a kormány képviselői pedig még 2013 novemberében is a tender kiírásáról beszéltek.

„Az az érv, hogy a tervezett méretben csak a Roszatom szállít blokkokat, szintén hamis. Az orosz cég 1200 MW-os blokkjaihoz hasonló kapacitásúak az ATMEA, a japán–amerikai Westinghouse és a koreai konstrukciói is” – írja a blogján Jávor.

Azt már Aszódi Attila bővítési kormánybiztos árulta el, hogy a Rosz­atom-blokkokat is több mint ezer ponton kell módosítani a magyar előírások miatt. – Ha viszont a mostani kormányálláspont a helyes, és a hatályos magyarországi szabályozás alapján kizárólag a Roszatom építhet atomerőművet Magyarországon, akkor

ez a szabályozás súlyosan diszkriminatív és önkényes. Amennyiben tényleg ez szerepel majd az indoklásban, akkor panasszal fogok élni az Európai Bizottságnál az uniós versenyjogot sértő magyar előírások miatt, és újabb kötelezettségszegési eljárást kezdeményezek.

Kész vagyok az ügyet az Európai Bíróságra is elvinni – hangsúlyozta Jávor.

Koritár Zsuzsanna, az Energia­klub programvezetője lapunk kérdésére úgy fogalmazott, szerinte a brüsszeli szakértők csak úgy fogadhatták el azt az állítást, hogy nem létezik más technológia Paks számára, ha valamilyen alku nyomán ez volt a politikai akarat. Nem szakmai, hanem politikai döntés született.

– Aszódi Attila kormánybiztos nemcsak azt erősítette meg több alkalommal, hogy a megvizsgált reaktortípusok bármelyike beilleszthető a magyarországi energiarendszerbe, hanem azt is, hogy

Paks 1. és Paks 2. egymástól függetlenül működik majd, vagyis a régi orosz technológia nem determinálja az új beruházás műszaki tartalmát

– szögezte le Koritár Zsuzsanna. Szerinte mindenképpen érdemes az Európai Bírósághoz fordulni, ott ugyanis a politika helyett jellemzően a jog dönt. Aszódi Attila lapunk kérdéseire azt válaszolta: amíg meg nem érkezik a hivatalos határozat, nem kíván nyilatkozni.

Nyitott kérdések

Továbbra is zajlik a tiltott állami támogatás gyanúja miatt indult bizottsági vizsgálat.
A mostani bizottsági döntés miatt perek indulhatnak az Európai Bíróság előtt, eddig többek között Ausztria, Luxemburg, illetve nemzetközi környezetvédő szervezetek részéről merült föl a perindítás szándéka.
A kormány elhalasztotta a ­bővítés finanszírozását szolgáló orosz ­hitel lehívását a brüsszeli vizsgálat ­lezárásáig. Nem egyértelmű, hogy ez a terminus meddig tart, ­vonatkozik-e az esetlegesen elinduló bírósági perekre. Mint emlékezetes, Nagy-Britanniában hasonló okokból leállították a Hinkley Point C beruházás előkészületeit mindaddig, míg az Európai Bíróság el nem dönti, megépülhet-e az atomerőmű állami támogatás igénybevételével. Az Orbán-kormány viszont jelenleg is folyamatosan költi a pénzt Paks 2.-re, idén és jövőre is mintegy 100-100 milliárd forint szerepel a költségvetésben erre a célra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.