galéria megtekintése

Paks2: titok az európai bizottsági döntés

7 komment

Munkatársunktól

Továbbra sem nyilvános az Európai Bizottság múlt szerdai döntése, amelyben a paksi bővítésről szóló magyar–orosz megállapodásnak az üzemanyag-beszerzésről szóló fejezetéről mondtak ítéletet. Ugyanakkor mind több jel utal arra, hogy a bizottság szerint az uniós jogba ütközik az a kitétel, amely kizárólag az orosz Roszatom feladatává teszi a fűtőelemek szállítását.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője lapunk kérdésére megerősítette, hogy a testület múlt heti ülésén, március 4-én döntést hozott arról, hogy a paksi atomerőmű tervezett két blokkjának üzemanyag-ellátását szabályozó szerződés megfelel-e az uniós előírásoknak. Hogy a válasz igen vagy nem, azt nem árulta el, hivatkozva arra, hogy a magyar parlament az orosz–magyar megállapodások bizonyos előírásait, köztük az üzemanyag-ellátásra vonatkozókat is, harminc évre titkosította.

A titkosítás az uniós szervek kezét is megköti, bár munkatársunk brüsszeli értesülései szerint az Euró­pai Bizottság vizsgálja, mikor és milyen körülmények között hozhatja nyilvánosságra a döntését.

A Paksról szóló magyar–orosz megállapodások meglehetősen bonyolult szabályozási kérdéseket vetnek föl,

 

ezért a brüsszeli testület több szempontból is elemzi, megfelelnek-e a közösségi jognak. Úgy tudjuk, hogy a bizottság egyelőre csak az üzemanyag-ellátással kapcsolatos előírások felülvizsgálatát fejezte be. Ennek során, mint forrásaink rámutattak, az Euratom-szerződés 52. és 53. cikkét vették szemügyre.

Az említett passzusok egyebek mellett rögzítik, hogy „az ércekkel, nyersanyagokkal és különleges hasadóanyagokkal való ellátást a beszerzési forrásokhoz való egyenlő hozzáférés elve alapján közös ellátási politika biztosítja". Emellett rendelkeznek az Euratom Ellátási Ügynökség létrehozásáról, amely „kizárólagos joggal rendelkezik az unió területéről vagy azon kívülről származó ércek, nyersanyagok, illetve különleges hasadóanyagok szállítására vonatkozó szerződések megkötésére". Ez az ügynökség az Európai Bizottság felügyelete alatt áll, és döntései fölött a bizottságnak vétójoga van.

Tükörképtelenség: a paksi erőmű bővítését érintő brüsszeli döntések is titkosak
Tükörképtelenség: a paksi erőmű bővítését érintő brüsszeli döntések is titkosak
M. Schmidt János

Az Orbán–Putyin-egyezmény alapján az orosz fél (a Roszatom) feladata „a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosítása és a használt üzemanyag kezelése és a nukleáris hulladék kezelése a jelen Egyezmény 7. cikkelyében rögzítettek alapján". A 7. cikkelyben pedig az szerepel, hogy „Paksi Erőmű új blokkjainak nukleáris fűtőanyag-ellátására kész fűtőelem-kazetta formájában, és a kezdeti feltöltéshez, valamint a további újratöltésekhez szükséges mennyiségben, valamint szabályozó rudak rendelkezésre bocsátására az üzemeltetéséhez szükséges mennyiségben. Az ellátási kötelezettség legalább húsz évig áll fönn, a meghosszabbítás lehetőségével".

Hogy ez a szerződési pont az uniós jog alapján nem tartható, arra nem csak a bizottsági döntés eltitkolásának szándéka utal.

Munkatársunknak arra a múlt heti kérdésére, hogy a kormány valóban megállapodott-e a Westinghouse céggel – az egyetlen olyan nyugati vállalattal, amely már szállított fűtőelemeket az orosz típusú blokkokhoz – a fűtőanyag beszerzéséről, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János azt a kitérő, de az állítást nem cáfoló választ adta, hogy a kérdést nem az Orbán-kabinet, hanem Brüsszel fogja eldönteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.