galéria megtekintése

Atomkatasztrófával játszadozik az Orbán-kormány, kemény brüsszeli válasz jöhet

54 komment


Hargitai Miklós

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

Az új fejlemény a paksi bővítés engedélyezésére is hatással lehet, mivel

rávilágít arra, hogy az atomerőmű nukleáris hulladékának elhelyezése megoldatlan.

„Nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége” – ez a legerősebb megállapítás annak a fideszes vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságnak a jelentésében, amely a 2003-as paksi üzemzavart elemezte. A reak­tortartály tisztítása során a rosszul megtervezett technológia használata miatt megsérültek az atomerőmű üzemanyagát tartalmazó fűtőelemek, gőzrobbanás történt, radio­aktív sugárzás került a környezetbe, nukleáris baleset is bekövetkezhetett volna. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz lelkesen kapcsolódott be a vizsgálatba, ám a jelentés elfogadását megakadályozta.

 

A paksi atomerőmű és a tisztítási műveletet végző cég szerződését azóta sem hozták nyilvánosságra, és 2010 után az Orbán-kabinet azt is többször meggátolta, hogy a felelősséggel és a kártérítéssel kapcsolatos adatok megismerhetőek legyenek. A kárelhárításból, a sérült reaktor leállításából adódóan Paksnak több tízmilliárdos vesztesége keletkezett, ám máig nem tudható a pontos összeg. Miként az sem, ki fizette a számlát, s ki állta a megrongálódott fűtőelemek 2014-ig húzódó elszállításának költségeit. 

Nem elhanyagolható körülmény, hogy az erőmű történetének legsúlyosabb üzemzavara idején a létesítményt az a Kocsis István igazgatta, akinek a szakértelmét 2014-ben is igénybe vette a kormány a bővítésről szóló Orbán–Putyin-paktum tető alá hozásához. A 2003-as esemény nyomán kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy a 2-es számú reaktort évekre le kellett állítani, a megsérült üzemanyag-kazettákat pedig csak 2013-ra tudták szállítható állapotba hozni. Ám maga a kiszállítás sem zajlott problémamentesen.

Sérült fűtőelemek Pakson. Veszélyes játék
Sérült fűtőelemek Pakson. Veszélyes játék
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa már 2014 tavaszán jelezte, hogy az Oroszországba történő szállítással gondok lehetnek, mert Ukrajnában éppen eszkalálódott a konfliktus Oroszországgal, az orosz fél pedig nem rendelkezett olyan akkreditációval, amely szerint az uniós előírásoknak megfelelő módon fel tudja dolgozni és el tudja helyezni a sugárzó hulladékot.

Ennek ellenére Magyarország 2014 nyarán vasúton kijuttatta a sérült fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba, tudva, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén több országnyi területet veszélyeztethet.

Jávor az ügy miatt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A testület vizsgálatot indított, részben a kiszállítás körülményeinek tisztázása, részben a Majakba juttatott fűtőelemek elhelyezésének biztosítása érdekében. Az EP-képviselő lapunknak elmondta: a legsúlyosabb gondot az jelenti, hogy a vonatkozó szerződések alapján a kiszállítás célja újrafeldolgozás és végső elhelyezés volt, ám az uniós jog alapján a nukleáris hulladék végső tulajdonosa mindig az az ország, ahol a hulladék képződött, és ezt a felelősséget csak szigorú feltételekkel lehet egy harmadik félre átruházni.

A kiszállításról 2010-ben állapodott meg a kormány Oroszországgal, a szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) ellenjegyezte. A kontraktust a szállítás előtt, 2013-ban módosították, de erről az Orbán-kabinet elmulasztotta tájékoztatni az Eurato­mot, így a tényleges kiszállításra egy olyan dokumentum alapján került sor – erősítette meg Jávor kérésére írásban az ügynökség –, amelynek tartalmát az illetékes uniós szerv nem hagyta jóvá, miközben az ellenjegyzés az Euratom-szerződés szerint az érvényesség feltétele. Az írásbeli válaszban a következő szerepel: „Álláspontunk szerint az ESA aláírása szükséges feltétele a szerződés és az ahhoz kapcsolódó módosítások érvényességének.”

Az Európai Bizottság Jávor kérdésére a napokban közölte, hogy a kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálat zajlik az ügyben, és intenzív párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal a hiányzó ­információk megszerzése érdekében. Brüsszeli forrás­ból úgy tudjuk, hogy a bizottsági vélemény szerint Magyarország a kiszállítással uniós jogot sértett. ­Ebben nincs is vita, a kormánnyal inkább csak azon alkudoznak, hogy mi lesz a jogsértés következménye, és mi történjen az illegálisan kijuttatott fűtőanyaggal.

Jávor szerint az ügynek a paksi bővítés uniós engedélyezésére nézve is lehetnek következményei, hiszen

Magyarország úgy akar egy új atomerőművet építeni, hogy a meglévőt sem képes az európai szabályok betartásával üzemeltetni.

Az eset azt is világossá tette, hogy a kiégett paksi fűtőelemek hosszú távú elhelyezése megoldatlan. Az oroszországi kiszállításra egyre kisebb az esély, Magyarországnak viszont nincs végleges tárolója a nagy aktivitású hulladékra. Sőt, Paks 2. esetében egyelőre az ideig­lenes tároló sem szerepel a környezetvédelmi engedélyezésre beadott dokumentációban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.