Hiába trükközik a Fidesz: Brüsszelt Paks titkosítása sem állítja meg

Hiába titkosították a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló szerződéseket, az Európai Bizottságnak megvan a lehetősége és megvannak az eszközei is arra, hogy megismerje a magyar kormány és a Roszatom közti megállapodás részleteit – mondta a VS.hu-nak Margrethe Vestager versenyjogi biztos Brüsszelben.
Vestager szerint a testületet az érdekli, miért maradt el a korábban ígért nemzetközi tender a beruházásra. A portál utólagos kérdésére a biztos szóvivője elmondta, hogy „a vizsgálat jelenlegi szakaszában korai lenne bármit is mondani azzal kapcsolatban, sérültek-e az unió közbeszerzési szabályai". Határideje egyébként nincs a vizsgálatnak, „kérdés-válasz" formában pedig jelenleg is van információáramlás a magyar kormány és a Bizottság között.

A Bizottság valószínűleg nem környezetvédelmi ügyként kezeli Paks 2-t, ugyanis a Lázár János vezette Miniszterelnökséggel állnak kapcsolatban. Egy illetékes kormányzati forrás viszont arról beszélt a VS.hu-nak, hogy azért számítanak pozitív kimenetelű vitára, mert az EU támogatja a környezetbarát technológiákat, így az atomerőmű-építést is. Ennek ellenére várható konfliktus a paksi bővítés miatt a magyar kormány és az EU között.

A portál szerint a kormányzatban arra számítanak, hogy az EU által megfogalmazott kifogások utat nyitnak a nyugati cégek részvételének az orosz hitelből megvalósuló beruházásban. Ez is azt támasztja alá, hogy kormány a projekt "nemzetköziesítését" tervezi, azaz az erős bizalmatlanságot úgy próbálja meg eloszlatni a paksi bővítéssel kapcsolatban, hogy nyugati cégeket is bevon a kivitelező konzorciumba. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány valószínűleg nemcsak a német Siemenset veszi be az üzletbe, hanem az amerikai Westinghouse-t is, utóbbi szállítaná a fűtőanyagot az új paksi atomerőműhöz. Az erőmű működtetése így már jobban megfelelne az uniós energiastratégiának, amely kimondja, hogy bármilyen most tervezett, épített atomerőművet alkalmassá kell tenni arra, hogy több beszállítótól is fogadhasson fűtőanyagot.

A paksi bővítést Ausztria részéről is kihívás érheti: Ausztria jogi keresetet nyújtott be a Hinkley Point nevű brit atomerőmű megvalósítása ellen. A brit kormány 17,6 milliárd fontos állami támogatás jóváhagyását kérte a Bizottságtól ehhez a beruházáshoz, amit a testület megadott, de az osztrák kormány szerint ez és a megvalósítási szerződés azon pontja, hogy a brit állam fix áron vásárolja majd meg az áramot az erőműtől, felveti a tiltott állami támogatás gyanúját. A Guardian a birtokába jutott osztrák követségi üzenetekre hivatkozva a héten azt írta, hogy Ausztria magát az atomenergiát utasítja el. Osztrák részről nem zárták ki a „helyzet további eszkalálódását", válaszul a britek az osztrák árampiac jogszabályainak EU-bíróság elé citálásával fenyegetőznek. Az ottani kivitelező, a francia EDF már bejelentette: „határozatlan időre elhalasztja" a végső döntést a megvalósításról. A VS.hu feltevése szerint ha az osztrák kormány elvi alapon utasítja el az atomenergiát, akár még a paksi beruházás is „célkeresztbe" kerülhet, habár úgy értesültek, Ausztria egyelőre két teljesen külön esetként kezeli a magyar és a brit beruházást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.