Pákh Imre és Fásy Ádám az őssejtügyben érintett IRM igazgatóságában

Az illegális őssejtkezelési ügyben érintett IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-t 2007. június 29-én alapították, a cég jegyzett tőkéje a cégnyilvántartás szerint húszmillió forint.

A cégnyilvántartás szerint a cég főtevékenysége társadalomtudományi, humán fejlesztés és kutatás, egyéb tevékenysége kiterjed többek között raktározásra és tárolásra, fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátásra, valamint "egyéb humán-egészségügyi ellátásra".

A cég vezérigazgatója Szabó Sándor, igazgatósági tag pedig Pákh Imre (számos Munkácsy-mű, köztük a Golgota című festmény tulajdonosa - A szerk.), Seffer István és Fásy Ádám, az ismert médiaszereplő.  A cégnyilvántartás szerint a cég székhelye Budapesten van a XIII. kerületben, fióktelepe pedig Kaposváron. A cég székhelye egy Újpest rakparti épületben van, ugyanott, ahol a Seffer és Renner Magánklinika budapesti rendelője. Ebben az épületben, a cég székhelye feletti szinten van Pákh Imre bejelentett lakcíme is a cégnyilvántartás szerint.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

z ügyben négy személyt vettek őrizetbe.

Seffer Tibor, a kaposvári Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója kedden megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit az őssejtügyben őrizetbe vettek.

Seffer Tibor elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer klinika egyik laborjának. Ebben a laborban járt a nyomozóhatóság a közelmúltban.

Mint kifejtette, az IRM által működtetett laboratórium egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. A cég engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, ezzel megszűntek működésének a feltételei. Legjobb tudomásom szerint azóta ott nem folyik semmiféle munka, és a napokban a cég megszüntetésének adminisztrációs része is lezajlott" - mondta.

Az MTI 2007. november 9-én adott arról hírt, hogy félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át Kaposvárott, amely intézmény engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte.

Seffer István az avatóünnepségen arról beszélt, hogy több mint egy évvel azelőtt kezdték el a laboratórium engedélyeztetését: őssejt előállítására, tárolására, kutatására és terápiás felhasználására kértek engedélyt. Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságától akkor kutatásra és sejtbanki tevékenységre kapta meg az engedélyt a klinika, amely további engedélyért folyamodott, hogy megkezdhesse az őssejt terápiás felhasználását.

A laboratórium főkonzulense, Julij Baltajtisz azon az ünnepségen annak a véleményének adott hangot, hogy az európai kutatási standardoknak megfelelő laboratóriumban minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.