galéria megtekintése

Szerződésben engedélyezték a közmunkások megalázását

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 13. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. A felvételeket a város lakói is megtekinthetik. Habár Vona Gábor meghirdette, hogy lenyesi a párt vadhajtásait, nem biztos, hogy ez a Jobbik „mintavárosára”, Ózdra is igaz, ahol Janiczak Dávid polgármester leplezetlenül rasszista kijelentéseket tesz.

„Vagy rávesszük őket, hogy vegyék fel a magyar szokásokat, vagy itt nincs szükség azokra, akik nem akarnak integrálódni” – mondta Janiczak Dávid az ózdi városi televízióban május 7-én. Ózd polgármestere annak ellenére tett szélsőséges és súlyosan rasszista kijelentéseket, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt ígérte, lenyesi a párt vadhajtásait, és néppárti fordulatot hirdetett meg.

Janiczak ezt mondta: „Az a kérdés, hogy a cigánytelepek lakói akarnak-e integrálódni. Nem akarnak. És ezzel nincsen gond, ne erőltessünk olyat, amit nem kell. Őnekik az az életvitelük, a szokásrendszerük, ők abban szeretnek élni. Ezzel egy gond van, hogy ez itt van köztünk”.

Beszélt továbbá a cigánybűnözésről és arról, hogy differenciált oktatásra van szükség,

 
„a gyengébb képességű cigány gyerekek lehetnek jó segédmunkások, lakatosok, nem mindenkinek kell szociológusnak lenni”.

A polgármester szerint „milligrammnyi rasszizmus sincs a Jobbik programjában”, s hosszan értekezett a romák túlszaporodásáról.

„Ha kimegyünk a cigánytelepekre, ott szaladgál négy-öt-hat-nyolc gyerek. A cigányságon belül jelenleg népességrobbanás van. Szaporodnak. Túlszaporodják azt a lehetőséget, ami számukra fennáll. Ha az ország egészét nézzük, a születési ráta olyan szintre csökkent a cigányság-népességrobbanással együtt, hogy ki fog halni Magyarország, ha nem kap kívülről bevándorlókat és más embereket” – mondta, s kijelentéseivel a műsorban szereplő fideszes, de a helyi Fidesz-frakcióból kilépett Kósné Dargai Rita lényegében egyetértett.

Ózdiak közmunkában
Ózdiak közmunkában
Teknős Miklós / Népszabadság

Azzal összefüggésben, hogy nincs is valódi kormányzati szándék a problémák megoldására, Janiczak kifejtette, hogy ha megszűnne a „cigányprobléma”, nem érkeznének az eurómilliók Nyugatról, és akkor nem lenne mit ellopni. Ezért – jelentette ki – vannak, akiknek az az érdekük, hogy fenntartsanak „olyan butaságban és alulszocializáltságban lévő réteget, akiket (sic!) a választásokon egyszerűen lehet mozgatni akár egy zsák krumplival”.

Mindezek alapján talán nem is meglepő, hogy a polgármester javaslatára az ózdi képviselő-testület úgy határozott: felhatalmazást ad Janiczak Dávidnak arra, hogy átcsoportosítson bizonyos összegeket a közbiztonsággal kapcsolatos költségvetés kiemelt előirányzataiból.

A polgármester így kezdeményezte, hogy 500 ezer forintból szerezzenek be videokamerákat, egyéb kamerákat, az azokhoz szükséges memóriakártyákat és kereső távcsöveket.

A beszerzendő eszközök között van két szemüvegkamera is összesen 36 ezer forint értékben.

A képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják. A polgármester javaslatából kiderül a cél is: a közmunkások ellenőrzése.

A munkaköri leírásukban a közmunkások tájékoztatást is kapnak arról, hogy „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”. A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá is kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak.

A Start munkaprogram teljesítésének elősegítése céljából Ózdon már április 10-től használhatják a kamerákat.

Figyel a Nagy Testvér


– Minden óra utolsó öt percében van szünet, ezalatt kellene elmennünk pisilni. Ha a városi parkokban dolgozunk, ennyi idő alatt el sem jutunk az első nyilvános vécéig. A polgármester sokszor erre kanyarodik, jó nagy mozdulattal ránéz az órájára, hogy a megadott időben pihenünk-e. Vicc, hogy most már ezt csinálják az ózdiak is, mert közhírré tették, mikor van a közmunkások pihenőideje. A fél város minket ellenőriz. Aztán majd jönnek kamerával, meg olyan szemüveggel, amibe felvevő is van beépítve, meg messziről, távcsövekkel skubizzák, dolgozunk-e. Nyolc órát gürizünk ötvenegyezer forintért. És még kameráznak is. Diktatúra van, csak a polgármestert nem Ceausescunak, hanem Janiczaknak hívják.

Közmunkások panaszkodnak így Ózdon, a belvárosban: elszáradt tulipánokat szedegetnek az ágyásokból, a hagymákat teszik el őszre. Mindannyiuknak van rendes szakmája – villanyszerelő, lakatos, karbantartó –, csak épp rendes munkát nem kapnak a városban. Egyiküket harmincöt év munkaviszony után három éve rúgták ki a vízműtől, azóta közmunkásként él.

– Hónapról hónapra kötnek velünk szerződést, sose tudjuk, hogy a következő időszakban lesz-e munka. A múlt hónapban egy olyan szerződést kellett aláírnunk, amiben elfogadtuk, hogy kép- és hangfelvétel készülhet rólunk munka közben. Először közöltük a csoportvezetővel, hogy nem írjuk alá, mert ez sértő. Azt felelte, ha nem tesszük meg, akkor nem kapunk munkát. Ez meg zsarolás. Végül aláírtuk, mert mindenkinek kell a pénz. Így is vízen meg kenyéren élünk majdnem, úgy meg éhen is döglöttünk volna – mondják.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere szerint több oka van annak, hogy a közmunkásokról kép- és hangfelvétel készül. Szerinte a legtöbb multinacionális cégnél elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, így a közmunkásokat, akiket vissza akarnak vezetni a rendes munka világába, így szoktatják hozzá ehhez a szituációhoz. Ennek köszönhetően ellenőrizni tudják azt is, hogy a rájuk bízott feladatot elvégzik-e a közmunkások. A felvételek közzétételének köszönhetően a város lakosai is látják, hogy a közmunkások nem lazsálnak, így jobban megbecsülik őket.

Kérdésünkre, hogy miért volt szükség rejtett kamerás szemüvegekre, a polgármester azt felelte: így akkor is tud felvételt készíteni az ezzel megbízott szakember, ha mind a két keze foglalt, például azért, mert motoron vagy biciklin közlekedik. A fényképezésre felhatalmazottakon lesz egy jelvény, amely azt üzeni, hogy az illető jogosult felvételt készíteni a közmunkásokról. Utóbbiak pedig a munkaszerződésükben vállalták ezt, így adatvédelmi szempontból sem lehet kifogásuk az ellenőrzés e módja ellen. Hozzátette: aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, hisz a felvételeken az látszik majd, hogy rendesen dolgozik.

Doros Judit

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.