Óvoda a határon

A magyar köznevelés is felkészült az orosz elnök érkezésére. Az Országházhoz közeli Nádor utcai általános iskolában tanítási szünetet rendeltek el, míg egy belvárosi óvodában már a múlt héten arra figyelmeztették a szülőket, hogy „nagyobb készültségre van kilátás, mint a múltkori esetben”, azaz Angela Merkel látogatásakor.

Pedig már akkor is voltak, akiket civil ruhás rendőrök kísértek be az oviba kétsaroknyi távolságról. „Kérjük a kedves szülőket, hogy fontolják meg a hétfői, keddi, szerdai napokat” – szólt a felhívás. A szülők többségét sikerült meggyőzni: inkább otthon maradtak a gyerekkel. És mivel az óvodában biztos forrásból úgy tudták, hogy Vlagyimir Putyin szerda délelőttig Budapesten marad, a többség aznapra is lemondott az ellátásról.

Minden járókelőre jutott egy rendőr
Minden járókelőre jutott egy rendőr
Veres Viktor / Népszabadság

– A Hősök terén nem fogunk megállni, mert lelőnének – vetítette előre a földalattipótló-busz vezetője kora délután az Andrássy úton. Putyin ekkor még nem volt Budapesten, éppen felettünk szállt el az orosz delegáció egyik repülőgépe, és mesterlövészeket sem lehetett látni a Műcsarnok tetején. De a tér közvetlen közelébe már csak az ott lakók mehettek. Már ha felmutatták a lakcímkártyájukat. Így volt ez a Parlamentnél is, ahol a Balassi Bálint és a Markó utca sarkán állítottak fel egy ellenőrző pontot.

– Az állatkertbe jöttünk, de ha már itt vagyunk, a szovjet delegációt is megnézzük a Népköztársaság útján – mondta nevetve egy férfi a Városligetben.

Bosszúságot csak az okozott, hogy miután az orosz elnök elindult kíséretével a repülőtérről, már gyalog sem lehetett átkelni az Andrássyn, ahol a csatornafedeleket két nappal korábban lehegesztették, és már reggel minden kapu előtt rendőrök posztoltak.

– Hogy jutok el a Keletibe? – kérdezte tőlük valaki, de kiderült, nem budapestiek, úgyhogy fogalmuk sincs. Ezután kicsit aggódni kezdtünk a vidéki közbiztonság miatt.

Egy tájékozottabb rendőr viszont nemzetközi kapcsolataink elemzésével csillapított le egy fiatal férfit, aki negyedórája várt arra, hogy átkelhessen az üres sugárúton, és elhozhassa fiát az iskolából. – Olyan rossz a renoménk, hogy alig jön ide valaki. Ezt az egy napot bírja ki, uram!

Putyin végül öt óra körül érkezett a Parlamentbe, a délutáni csúcsforgalmat így nem nagyon akadályozták útlezárások. A szórakozni vágyók is jobban jártak, mint amikor a német kancellár zsinagógabeli programja miatt nem lehetett megközelíteni a bulinegyedet.

Mivel az orosz elnök és Orbán Viktor tárgyalása elhúzódott, sajtótájékoztatójuk kevéssel nyolc óra előtt kezdődött, Putyin pedig még Áder János államfőhöz is hivatalos volt, az is felrémlett, hogy talán mégis az óvónőknek volt igazuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.