Hat párt kap állami támogatást

Hat párt kaphat állami támogatást - derült ki az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülése után. A testület elkészítette a parlament elé kerülő beszámolóját is az országgyűlési választásokról.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén megállapította azokat az elosztási arányokat, amelyek a 2010-es országgyűlési választásokon egyszázalékos támogatottságot elért pártok költségvetési támogatásának meghatározásához szükségesek. A testület elfogadta az Országgyűlés alakuló ülésére készített beszámolóját az áprilisi képviselő-választásról. A dokumentumról már a pénteki alakuló ülésén szavazhatnak a képviselők.

Az OVB korábban döntött arról, hogy egy "szikár" jelentést készít az Országgyűlésnek, amelyben rögzíti a választás legfontosabb "számait": hány párt, jelölt indult a megmérettetésen. Emellett képet adnak a testület munkájáról, arról, hányszor üléseztek, továbbá a meghozott határozatok, állásfoglalások, közlemények és a jogorvoslatok számáról.
A testület arról is határozott, hogy egy későbbi időpontban a beszámoló mellett egy másik dokumentumot is eljuttatnak a parlamenti képviselőkhöz, amely az OVB-nek a választási eljárásra vonatkozó szakmai javaslatait tartalmazza majd.

A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát - egyenlő arányban - az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. Az OVB hétfői ülésén elfogadta azt a levelet, amelyben arról tájékoztatják a pénzügyminisztert, hogy az országos listán a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom - Párt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerzett mandátumot.

Az OVB arról is tájékoztatja a pénzügyminisztert: az 1 százalékos határt "átlépte" a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a KDNP és a Magyar Demokrata Fórum (MDF).

A Fidesz összesen 4894486,85 szavazatot, az MSZP 2078802, a Jobbik 1692210, az LMP 643096, a KDNP 555431,15, az MDF 226367 voksot kapott. (A közös jelöltekre és közös listákra leadott szavazatokat a jelölt, illetve lista állításában részt vevő pártok által tett nyilatkozatok arányában osztották fel, ez a magyarázata annak, hogy tizedszavazatok is szerepelnek az összeállításban).


A hat pártra leadott voksokat 100-nak tekintve a Fidesz részesedése a szavazatokból 48,51 százalék, az MSZP-é 20,60 százalék, a Jobbiké 16,77 százalék, az LMP-é 6,37 százalék, a KDNP-é 5,50 százalék, az MDF-é 2,24 százalék, vagyis ilyen arányban osztják fel a hat párt között a költségvetési támogatás 75 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.