galéria megtekintése

Otthonosan mozog fideszes körökben a leendő emirátusi nagykövet

Diplomáciatörténeti eseménynek tekinthető, hogy az Országgyűlés külügyi bizottsága hétfői zárt ülésén elfogadta az Egyesült Arab Emirátusba nagykövetnek jelölt, jordániai keresztény családból származó Naffa Oszama kinevezését.

A 35 éve Magyarországon élő, magyar és jordán állampolgárságú jelölt hadarva, néha alig érthető magyarsággal beszélt a bizottsági meghallgatáson, főként családja üzleti kapcsolatait emelte ki.

Mikola István nemzetközi együttműködésért felelős külügyi államtitkár a testület előtt azt mondta, a jelölt sikeresen átesett a nemzetbiztonsági átvilágításon. A kinevezést a bizottság fideszes tagjai támogatták, az ellenzéki oldalról egyedül jelen lévő szocialista Mesterházy Attila ellenezte.

Lapunk úgy tudja, a Naffa családnak összesen négy tagja él vagy élt Magyarországon, három fivér és egy lánytestvérük. Még az 1980-as években érkeztek állami ösztöndíjjal, ami feltételez valamiféle kommunista testvérpárti hátteret. Közülük a legidősebb, Naffa Zaid Jordánia tiszteletbeli konzulja, az ő budai villájában működik a konzulátus is. Úgy mozog és úgy viselkedik, mintha nagykövet lenne, és szereti magát az arab nagykövetek „doyenjeként”, „szóvivőjeként” is feltüntetni.

 

A család tagjai a rendszerváltáskor kezdtek el Magyarországon üzletelni, volt használtautó-kereskedésük, pénzváltójuk és vendéglátóipari érdekeltségük. Zaid jó kapcsolatokat ápol Szijjártó Péterrel, a „keleti nyitásban" adott tanácsokat az akkor még miniszterelnökségi államtitkárnak, aki rendszeres vacsoravendég a Béla király úti luxusvillában.

Jó szelet! - Orbán Viktor gratulál Zaid Naffának
Jó szelet! – Orbán Viktor gratulál Zaid Naffának
Kollányi Péter / MTI

Naffa Oszama szintén kivette a részét a keleti nyitásból: a Magyar Nemzeti Kereskedőház arab kapcsolatokért felelős igazgatója volt, mielőtt nagykövetnek jelölték. Hogy helyet csináljanak neki, tavaly idő előtt hazahívták az EAE-ből az előző nagykövetet, Jancsi Zoltánt. Az arab nagykövet kinevezése egy arab országba komoly hullámokat vetett a Bem rakparton. Egyes forrásaink tudni vélik, némely külföldi ország is értetlenségét fejezte ki.

Naffa Zaid és Oszama is ott volt 2012 júniusában, amikor Orbán Viktor felavatta a belvárosi Ferenciek terén a Buddha Bar Hotelt. A luxusszállodát két egykor Magyarországon tanult jordániai üzletember fejlesztette. 2014. augusztus végén Naffa Zaid díszvacsorán látta vendégül a Béla király úton Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert, valamint az arab országok budapesti nagyköveteit. A vacsorán ott volt Erdő Péter bíboros is.

Hazánk új akabai tiszteletbeli konzulja szintén egy Naffa, a harmadik fivér, Tárik, aki az ammáni Magyar Kereskedőház vezetője. Neki a március 15-ét Jordániában köszöntő Kövér László házelnök adta át a megbízólevelet. Az ammani magyar nagykövetségnek otthont adó épületet éveken át Naffáéktól bérelte a külügy. Piaci, de szép áron, havonta több ezer dollárért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.