galéria megtekintése

Ötmilliós utóélete lett a Rajk-emlékműnek

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 19. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Elutasította a veszprémi önkormányzatnak a Rajk László építészstúdiója elleni keresetét a Győri Ítélőtábla. A jogerős határozat hátterében egy hányattatott sorsú, 1956-ra emlékező veszprémi emlékmű áll, melyet már le is bontottak.

Rajk László egy 2004-ben kiírt, zártkörű meghívásos pályázaton nyerte el a veszprémi színházkertbe szánt 1956-os emlékmű megtervezését és megvalósítását. 2006 tavaszán vállalkozói szerződés jött létre a polgármesteri hivatal és a művész által ügyvezetőként képviselt Köztigon Építész Stúdió között. A vállalkozói átalánydíj összegét 16 millió 665 ezer forintban (plusz áfa) állapították meg.

Fontos megjegyezni, hogy a pályázat kiírásakor és a szerződés megkötésekor Veszprémet szocialista és szabad demokrata többségű közgyűlés és SZDSZ-es polgármester, Dióssy László irányította. 2006 októberében azonban a jobboldal győzött a helyhatósági választáson. Röviddel ezután le is állították az emlékmű kivitelezésének munkálatait azzal az indokkal, hogy a művész eltért az engedélyezett tervtől.

Az építési hatóság fő kifogása az volt, hogy a művész az emlékművet nem matt, szálcsiszolt, saválló, rozsdamentes krómacélból készítette, hanem felületkezelt, szürke színű szerkezetacélból. Rajk elismerte az eltéréseket, de állította, hogy a változásokról folyamatosan egyeztetett a megrendelővel. A kifogásolt acélszerkezet kivitelezésére kötött szerződését is megküldte az önkormányzatnak, így a szerkezeti acél felhasználásáról a megrendelő tudott, s

 
nem is emelt ellene kifogást.

A Fejér Megyei Bíróság ennek ellenére úgy döntött, hogy az emlékművet le kell bontani. Az önkormányzat azt állította, hogy szerették volna a művet a város másik részén felállítani, ám az ott élők állítólag tiltakoztak ellene. Így aztán az önkormányzat Rajk értesítése nélkül az emlékművet elbontotta, elemeit egy telephelyre szállította.

Felállították. Lebontották. Elszállították. A város perelt, de elbukta
Felállították. Lebontották. Elszállították. A város perelt, de elbukta

A veszprémi önkormányzat ezen kívül beperelte Rajk cégét: 23 millió 176 ezer forint megfizetésére akarta kötelezni a Köztigon Építész Stúdiót. Keresetét arra alapította, hogy a megrendelőt megilleti a szerződéstől való általános elállási jog, ha a vállalkozó hibásan teljesít.

A város megítélése szerint Rajk stúdiója köteles a részére kifizetett 15 millió forintot visszaadni, sőt meg kell térítenie azt a hétmillió forintot is, amelyet a helyhatóság az alapozási és területrendezési munkálatokra költött.

Sőt a bontás költségeit, valamint az anyagvizsgálati díjat is Rajktól szerették volna megkapni.

Az építészstúdió ellenkeresetében 9 millió 195 ezer forintot kért az önkormányzattól: a vállalkozói díj még ki nem fizetett részét, a késedelmi kamatokat és a pótmunkákért járó összeget. Hárommillió forintot pedig meghiúsulási kötbér jogcímén követelt.

A Veszprémi Törvényszék 2014 tavaszán elutasította az önkormányzat keresetét, s a viszontkeresetből 7 millió 514 ezer forintot megítélt Rajk Lászlóéknak. A törvényszék úgy látta, hogy a felperes önkormányzatnak Rajk bizonyítható tájékoztatásaiból és a helyszíni szemléből tudnia kellett az eltérésről, az eredeti tervekhez képest megvalósított változásokról. Fellebbezés nyomán került az ügy a Győri Ítélőtáblára, ahol a törvényszék döntését részben megváltoztatták.

A város keresetét az ítélőtábla is elutasította, de Rajk viszontkeresetének összegét ötmillió forintra csökkentette, mert a meghiúsulási kötbér nem jár neki. A veszprémi önkormányzat tehát nem kaphatja meg a követelt 23 millió forintot, az építészstúdiónak viszont még jár ötmillió forint. Az ítélet jogerős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.