galéria megtekintése

Ötmilliárdot akarnak a Kádár-rendszer mementójáért

Újfent árulják a Rózsadomb betonmonstrumát. Az egykori SZOT-szálló város fölé magasodó épülete többször is gazdát cserélt az elmúlt 25 évben. Ezúttal 4,8 milliárdért eladó. Hogy ki és mit épít a Rózsadomb tetején, az kérdéses. Építési engedélyt alighanem csak olyan terv kaphat, amely megfelel az önkormányzatok elképzeléseinek.

A Hotel Rózsadomb torzója Budapest legszebb panorámájú, 22 780 négyzetméteres telkén áll a Vérhalom utcában. A kiemelkedő adottságokkal rendelkező II. kerületi ingatlan egyedülálló kilátást biztosít a Parlamentre, a Margit-szigetre, illetve a Budát és Pestet összekötő hidakra. Mindez mégsem volt elég ahhoz, hogy valaki az elmúlt negyedszázad során hasznosítsa. A mai állapot eléggé lehangoló. A betonhálóval és paravánokkal körbevett telken rengeteg a szemét, a lejtőt felverte a gaz. Csak azért nem költöztek be ide illetéktelenek, mert a hallatlanul meredek hegyoldalban nem lehet alkalmi hajlékot felállítani.

Elcsúfítja a városképet a legszebb panorámával rendelkező ingatlan
Elcsúfítja a városképet a legszebb panorámával rendelkező ingatlan
Fotó: Népszabadság/archív

Az épület elbontható, helyére elegáns szálloda vagy különleges luxuslakás-együttes építhető a tulajdonos CIB Bank hirdetése szerint. Vagy a meglévő szerkezet mellett kialakítható az ingatlanban 70-90 luxuslakás vagy egy 2-300 szobás szálló. Feltéve, hogy a beruházó megszerzi az építési engedélyt, ami nem ígérkezik könnyű menetnek.

 
Frissítés

Cikkünk megjelenését követően a CIB Bank azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a hétvégén megjelent hirdetést nem a CIB Csoport tette közzé, és már megtették a szükséges intézkedéseket a hirdetés mielőbbi eltávolításáért.

A korábban kiadott építési engedély 2012 szeptemberében lejárt, újabb kérelmet azóta nem adtak be, azaz a kerületet nem köti semmilyen múltbéli döntés. Vagyis csak abban az esetben ad ki újat, ha a tervek megfelelnek a ma hatályos helyi és magasabb szintű előírásoknak – tájékoztatta a Népszabadságot a II. kerületi önkormányzat. Az önkormányzatnak nincs információja a meglévő építmény műszaki állapotáról. Arra utaló jel azonban, hogy a torzó veszélyes lenne, szerintük nincs. A meglévő állapotok megváltoztatására – amennyiben azok egykor szabályosan álltak elő és közvetlen veszélyt mások számára nem jelentenek – egyetlen ingatlantulajdonost sem kötelezhet a kerület. A beruházás folytatása és a szakmai követelményeknek való megfelelés az építtető felelőssége. Az önkormányzat ugyanakkor kívánatosnak tartaná, ha az új tulajdonos az épület városképre gyakorolt hatása miatt minél szélesebb körű szakmai konzultációt folytatna a legkedvezőbb esztétikai megjelenés érdekében.

A Kádár-rendszer mementója lett

A kádári szocializmus szimbolikus épületének számító gyógyszállót 

- 1971-ben adták át, de a rendszerváltozást sem élte túl. Az ingatlan felújítása és fejlesztése érdekében az üdülőingatlanok kezelésére létrehozott Hunguest Nemzeti Üdülési és Vagyonkezelő Rt. 

- 1997-ben közös céget hozott létre a Globex Holdinggal Hotel Rózsadomb Rt. néven. A Globex hozta volna az átépítéshez szükséges egymilliárdot, a Hunguest az ingatlant, de csak a bontásig jutottak.

- 1998-ban ugyanis a Globex csődbe ment, az ingatlant pedig Sopron önkormányzata szerezte meg 3,5 milliárdos kára fejében. Csakhogy mások is igényt tartottak volna az épületre, így perek sorozata indult. Sopron végül egymilliárdért lemondott az ingatlanról, amely az Agrobank börtönt is megjárt vezetőjének, Kunos Péternek a résztulajdonában álló Pro-Hill Kft.-hez került. 

- A cég luxusapartmanokat épített volna a hegytetőn, a Budapest Világörökségéért Alapítvány azonban pert indított, és bár a felek 2006-ban kiegyeztek, a Pro-Hill addigra már sehol sem volt. Egy ciprusi cég után kötött ki az ingatlan a CIB-nél, amely az első, sebtiben tartott árverésen még 24,4 millió eurós ajánlatot kapott rá. Most 16 millió euróért árulják.

A CIB-csoport 2014-ben az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt döntött a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő volt SZOT-üdülő értékesítése mellett – felelte érdeklődésünkre a bank. Szerettük volna a helyszínen testközelből is megtekinteni az ingatlant, de erre nem adtak lehetőséget. A bank célja, hogy olyan tulajdonoshoz kerüljön az ingatlan, amely elég erős ahhoz, hogy olyan fejlesztést hajtson végre, amely Budapestnek is előnyös, valamint hogy az eladás a bank számára is kedvező legyen – olvasható ki a CIB válaszából.

Wáberer érdeklődik

Tavaly a szállítmányozási cégéről ismert üzletember, Wáberer György tett ajánlatot az ingatlanra. A logisztikai miniszterelnöki megbízott a hírek szerint saját ingatlanos cégével hajtotta volna végre a beruházást, az épület teljes lebontása után Zoboki Gábor tervei alapján négy lakóingatlan került volna a domboldalba. Akkor 6 milliárd lett volna az ár, az ügylet végül nem jött össze. Megkérdeztük Wáberer Györgyöt, hogy mi lett ebből az elképzelésből. Azt a választ kaptuk, hogy szakemberek vizsgálják a meglévő épületszerkezet felhasználási lehetőségeit, ezt követően döntenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.