Ötmilliárdba kerül, hogy eladják az állami földeket

Ötmilliárdba kerül az állami földek értékesítése a Blikk birtokába jutott dokumentum szerint. Igaz, cserében háromszázmilliárdos bevételt remélnek, viszont a bérleti díjat az új tulajdonosok szedhetik majd be.

Több mint ötmilliárd forintba kerül az államnak, hogy eladja a földjeit – derül ki egy, a Blikk birtokába jutott kormányzati dokumentumból. A legnagyobb tételt az informatikai költségek jelentik, több mint 1,7 milliárdot kóstál az árverés-nyilvántartási rendszer felállítása az előterjesztés szerint. Ide töltik fel az árverezésre kijelölt ingatlanok adatait, illetve innen lehet többek között megtudni, hogy megfelel-e a feltételeknek az árverésre jelentkező licitáló.

Az árverések lebonyolítása tárgyi feltételeinek biztosítása kétszázmillióba kerülhet, ebben benne van többek között a biztonsági személyzet bére is. Az ügyviteli költségekre 828 millió forintot szánna a kormány, az árveréseken részt vevő jogi képviselők tiszteletdíjára 88 milliót kalkulálnak. A jogi feladatokra több mint másfél milliárd forinttal számolt az előterjesztés.

A kormány ezzel szemben háromszázmilliárd forintos bevételre számít a földek eladásából, igaz, ennek az az ára, hogy nem marad állami föld, és a földbérleti díjakra sem számíthatnak már a jövőben.

Eközben már gőzerővel zajlanak a földárverések. A második héten járunk, de az eddigi tapasztalatok szerint kevés kivételtől eltekintve nincs nagy tülekedés az árveréseken, többnyire kikiáltási áron viszik el a földet. Orbán Viktor kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester eddig egy földet vett, egy 66 hektáros területet Óbaroknál, amelyhez kikiáltási áron, 104 millió forintért juthatott hozzá. Több, általa bérelt területért viszont senki sem indult, így továbbra is az államtól bérelheti ezeket a földeket.

Simicska Lajos viszont nagyot bukik. Az Orbán Viktor kormányfővel az év elején összevesző üzletember, mivel nem számít földművesnek, nem jogosult vásárlásra. Az árverésre kijelölt, cégei által használt földek jó részére volt más vevő.

Egy Győr-Moson-Sopron megyei 88 hektáros birtokát például egyenesen egy külföldi gazda vehette meg 167 millió forintért. A kormány most azon dolgozik, hogy az új tulajdonosok egyoldalúan felemelhessék a bérleti díjakat, ami mélyütéssel érne fel Simicska agrárbirodalmának.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.