Osztolykán nem, de akkor ki?

Osztolykán Ágnes két héttel ezelőtti visszalépése és a döntés elnapolása után nyitottá vált a verseny az LMP főpolgármester-jelöltségéért. A Népszabadság információja szerint a posztra jelenleg öten pályáznak, közülük választanak szombaton az ellenzéki párt budapesti küldöttei.

Osztolykán az Indexnek adott interjújában azzal indokolta a visszalépését, hogy az utóbbi hetekben – elsősorban a Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány polgármesterjelöltsége körüli vita miatt – megváltozott az a kontextus, amiben egy politikus esetében a bőrszín és a származás értelmeződik, ő pedig továbbra sem a cigányságával (saját szavaival: „az LMP díszcigányaként") kíván politizálni, és nem akarja, hogy a jelöltsége a cigányügyről szóljon. Így azonban az LMP fajsúlyos jelölt nélkül maradt, ezért a döntést az augusztus 2-i újabb budapesti kongresszusig elnapolták.

Jelenleg öten versengenek a zöldpártban a főpolgármester-jelöltségért. A „jelölt-jelöltek" közül Csárdi Antal jelenleg az ellenzéki párt fővárosi szervezetének szóvivője (legutóbb a kiszervezett és alulfizetett BKV-ellenőrök ügyében szerepelt a nyilvánosság előtt), Gál József, a párt budapesti választmányának titkára, Moldován László pedig az LMP erzsébetvárosi önkormányzati képviselője. Pongrácz Gergely a Budapesti Közlekedési Központban dolgozott korábban, amíg tavaly el nem távolították. Pongráczot a BKK-ban Vitézy Dávid vezérigazgató bizalmasának tartották, elsősorban amiatt, mert mindketten a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületből érkeztek. Ő írta egyébként az LMP választási programjának közlekedési fejezetét is, és a közösségi közlekedés illetve a városi közlekedésszervezés területén számít szakértőnek. Az ötödik Schmuck Erzsébet, a párt parlamenti képviselője és az LMP Ökopolisz Alapítványának társelnöke.

A szombati kongresszuson – még a főpolgármesterjelölt-választás előtt – kerül majd sor a párt Budapest Programjának elfogadására, illetve a fővárosi lista véglegesítésére is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.