galéria megtekintése

Sem Szili, sem Baja nem járt Rózsa-Floresnél


Tanács István (Szeged)
NOL

"Konspiratív összefonódást" sejt az MSZP és a Fidesz között az őszödi per "koronatanúja".

Folytatódott hétfőn a Szegedi Törvényszéken az a személyiségi jogi per, amelyet Szili Katalin volt MSZP-s politikus kezdeményezett Szabó Bálint ellen, aki szintén politizált az MSZP-ben, majd a Demokratikus Koalíció tagja és szegedi szóvivője lett, később kilépett a DK-ból.

Baja azt mondja, nem ő volt az a Ferenc
Baja azt mondja, nem ő volt az a Ferenc
Kurucz Árpád / Népszabadság

Szabó tavaly májusban interjút adott a Heti Válasznak, amelyben azt állította: 2006 nyarán jelen volt Rózsa-Flores Eduardo Budapest Eötvös utcai lakásán, amikor az MSZP három felső vezetője – "Katalin, Imre és Ferenc" – érkezett Rózsa-Floreshez, és egy hangfelvételt hallgattak meg, amelyben Szabó Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére ismert. Azt állította, ők részt vettek abban, hogy Rózsa-Flores közvetítésével a hangfelvétel a Fideszhez került, onnan pedig egy tendenciózusan vágott, manipulált változat került nyilvánosságra.

 

Az első tárgyalást március 31-én tartották – azon nem jelent meg Szili Katalin, csak a jogi képviselője. A mostani tárgyalásra a bíróság megidézte Szili Katalint felperesként, Szekeres Imrét és Baja Ferencet tanúként. Szekeresnek a parlamentbe küldték az idézést, de onnan visszajött a levél, mivel már nem országgyűlési képviselő. Szili Katalin és Baja Ferenc megjelent a bíróságon.

A tárgyalás kezdete előtt Szabó Bálint a Szegedi Törvényszék épülete előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt állította: véleménye szerint konspiratív összefonódás van az MSZP és a Fidesz között. Kijelentette: Rózsa-Flores Eduardo bolíviai halála összefüggésben áll a kiszivárogtatással, és – szavai szerint a Tóásó Előd elleni per ügyésze, aki azóta elmenekült az országból –, bizonyítékokat szolgáltatott, hogy Rózsa-Flores halála megrendezett kivégzés volt. Szabó közölte még: három hangfelvétel, és közjegyző által hitelesített tanúvallomások vannak a birtokában.

A tárgyalás furcsa körülmények között zajlott. A bíró alig kérdezett, hagyta a feleket vitázni. Noha a per arról szól, hogy Szabó Bálint megsértette-e Szili Katalin személyiségi jogait az interjúban, az általa említett Katalin Szili Katalinnal azonos-e, Szabó igyekezett az őszödi kiszivárogtatás részletei felé vinni a tárgyalást, és a számos tévékamera előtt ügyészt idéző módon tett fel kérdéseket Szilinek, majd később a tanúként meghallgatott Baja Ferencnek. Szili Katalin kijelentette: soha nem volt az említett lakásban, Rózsa-Florest nem ismerte.

Szili Katalint tíz év alatt egyszer sem hívta kávézni Szabó Bálint
Szili Katalint tíz év alatt egyszer sem hívta kávézni Szabó Bálint
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A bíróság lejátszott a tárgyaláson két tévéfelvételt, az egyiken a köztévé Az este című műsorában Szabó azt mondta, amikor a műsorvezető a konkrét neveket firtatta, majd meghívja Szili Katalint egy kávéra. A műsorvezető megjegyezte: egy nevet kimondott. Szabó Bálint szerint ő nem azt állította, hogy Szili volt az egyik kiszivárogtató, ő csak a kávémeghívásról beszélt. Szili szerint tíz éve ismerték egymást, de sohasem hívta őt Szabó kávézni. Jogi képviselője pedig azzal érvelt: nem az számít, konkrétan mit mondott Szabó, hanem az, hogy nagyon sokan úgy értelmezték a jelenetet, hogy egyértelműen Szili Katalinra céloz.

Baja Ferenc már szintén perben áll Szabó Bálinttal – míg Szabót Bárándy György, addig Baját Bárándy Péter képviseli ügyvédként. Baja Ferenc is kijelentette: nem volt az említett lakásban, nem találkozott Rózsa-Floressel. Szerinte Szabó egy politikai kalandor, aki hazudik, nincsenek bizonyítékai, mert arra nem lehetnek, amit állít. Baja Ferenc megkérdezte a bírót, köteles-e válaszolni Szabó Bálintnak a szerinte nem a per tárgyához tartozó kérdéseire, mire a bíró azt válaszolta: nem.

A következő tárgyalásra Szekeres Imrét is megidézik, ha Szabó Bálint megadja a bíróságnak azt a címet, amelyen a politikus elérhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.