galéria megtekintése

Összevissza beszélt a terrorizmussal vádolt röszkei hangadó

Határzár tiltott átlépésével és terrorcselekménnyel vádolja az ügyészség azt a szír férfit, aki 2015. szeptember 16-án délután a Röszke II-es határállomás ostroma idején köveket dobált, és hangszóróval kiabált a tömegnek.

A párizsi és a brüsszeli merényletek után nehéz azt mondani, hogy ágyúval lőnek verébre, mégsem olyannak képzel az ember egy félelmetes terroristát, ahogyan az 1976-ban a szíriai Aleppóban született Ahmed. H. kinéz. Pedig miatta világították át még a bírák csomagjait is a Szegedi Törvényszék bejáratánál. Két megtermett börtönőr folyamatosan bilincsben tartotta, a folyosón mosolytalan fiatalemberek sétáltak, akiknek a füléből telefonzsinór kúszott a zakójuk gallérja mögé.

Segesvári Csaba / delmagyar.hu

Ahmed H. ügyét elkülönítették a röszkei határzárat 2015. szeptember 6-án megostromló többi vádlottétól, és a határzár tiltott átlépésének bűntette mellé – kimondani is ügyészt próbáló feladat! – állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével is megvádolták.

 

Ami biztos: Ahmed H. családja – apja, anyja, a testvére, annak felesége és gyermekei – nekiindultak a tömeggel Nyugat-Európának. Ahmed H. már 10 éve élt Cipruson. Még híre-hamva sem volt a szíriai polgárháborúnak, amikor politikai menedékjogot kért ott, amit nem kapott meg. Feleségül vett azonban egy ciprusi nőt, két kislányuk született, Limasszolban működtetett egy kis építő céget. Így tartózkodási engedélyhez és schengeni vízumhoz jutott. Besegített, amikor a családot ötezer dollárért vitték át embercsempészek az Égei-tengeren Törökországból Görögországba.

Röszkénél szeptember 15-én éjfélkor zárták le a zöldhatárt. Az őket segítő vádlott bejöhetett volna legálisan az útlevelével, de a családtagjai Szerbiában rekedtek. Szeptember 16-án délelőtt értek Röszkéhez, ahol akkor több ezren torlódtak föl. Sokan reménykedtek, hogy békésen, vagy némi erőszakkal ugyanúgy áttörnek, mint korábban a görög–macedón határon. A családosok, öregek, rokkantak oldalt ültek, az életerős fiatalok, közülük sokan fiatal afgán és pakisztáni férfiak pedig azt skandálták: Open the door! We want to go! (Nyissátok ki az ajtót, tovább akarunk menni!)

Később kövekkel, vizespalackokkal dobálták meg a határt védő kordonban álló magyar rendőröket, és ledöntötték a kaput. Ahmed H. egy ismeretlenül maradt személlyel hangosbeszélőn irányította a tömeget – amit egymásnak egyéb részletekben ellentmondó vallomásaiban tagadott. Mondhatni, összevissza beszélt, hogy tört-e követ, dobta-e a rendőrök felé, hergelte vagy csitította a zavargókat, hogyan és miért került belül a ledöntött határkerítésen, miért ültetett két kisgyermeket a rendőrsorfal elé.

Szeptember 15-én éjfélkor zárták le a zöld határt, másnap több ezren torlódtak föl Röszkénél
Szeptember 15-én éjfélkor zárták le a zöldhatárt, másnap több ezren torlódtak föl Röszkénél
Reuters

Arra is nehezen akart emlékezni, hogy nemcsak Szaúd-Arábiában járt zarándoklaton, hanem két ízben Indiában is, a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) iszlám szervezet bentlakásos iskolájában – netán kiképzésen. Azt állította, a mobiltelefonjában talált fotókhoz, amelyeken fegyverekkel látható, semmi köze, egyébként pedig csak homályosan emlékszik a történtekre, mert a könnygáztól olyan súlyos állapotba került, hogy ápolni kellett egy szerbiai kórházban.

Ahmed H.-t egyébként nem a határon fogták el, hanem később a győri vasútállomáson. Akkor kilenc szír útlevelet találtak nála – a hétfői tárgyaláson azt mondta erről, mind a családtagjaié volt. Akkori hírek szerint mindegyikben volt schengeni vízum – kérdés, miért kellett illegálisan jönniük, keresztül a határzáron, bár talán az útlevelek később értek ide, mint a családtagok. Ahmed H. szülei a Röszke ostroma miatti másik perben a vádlottak padján ülnek, a család Szerbiában maradt része azonban Horvátországon át iratok nélkül is simán eljutott Németországba.

Hétfő délután zárt tárgyalást tartottak, szerdán folytatódik nyilvánosan a per a Szegedi Járásbíróságon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.