galéria megtekintése

Összeomlik a VS szerkesztősége, mindenki elmegy

25 komment


Bednárik Imre

Több újságíró után Lebhardt Olivér főszerkesztő is felmondott hétfőn a VS.-hu-nál, miután a múlt héten kiderült, hogy az MNB alapítványai több mint félmilliárd forinttal támogatták a lap kiadóját, a New Wave Media csoportot, amelynek tulajdonosa Szemerey Tamás üzletember, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Lebhardt Olivér hétfőn délben Facebookon közölte, hogy feláll a főszerkesztői székből. Azt írja: „Hibáztam, amikor hagytam, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólásom nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna akkori felmondásomra. Ezért vállalom a felelősséget, és távozom a VS szerkesztőségének éléről. Ugyanakkor kijelentem, hogy a vezetésemmel a szerkesztőségben szabad, autonóm, független újságírói munka folyt, amire büszke vagyok. A folytatáshoz a maradó kollégáknak minden segítséget megadok.”

Előzőleg a nap folyamán több, meghatározó újságíró közölte, hogy felmond a lapnál.

A sort Joó Hajnalka nyitotta hétfő reggel, aki a Facebookon azt írta: „A VS-en mától ne keressetek, felmondtam. A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze - amiről amúgy fogalmam nem volt - se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze. a hogyantovábbról 1előre fogalmam sincs. Tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le. Lehet, hogy érdemes lenne áttérnem a mesekönyvekre.”

 

Joó Hajnalka korábban az Origónál is dolgozott, ott akkor mondott fel, amikor felállították posztjáról Sáling Gergő főszerkesztőt. Joó volt az, aki kiperelte a Századvég-tanulmányokat.

Joób Sándor szintén a Facebookon jelentette be, hogy távozik, a következő bejegyzést tette közzé: „Felmondtam és visszafizetem a pénzt. Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében. Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem.”

Indoklásként Joób azt írja: „Én egy magáncéggel szerződtem akkor, amikor elfogadtam a VS.hu megkeresését a szerkesztői posztra. Izgalmas kihívásnak tartottam ezt, mert a VS.hu-t szakmailag jó színvonalú és fejlődőképes újságnak tartottam. Időközben kiderült, hogy ez a magáncég nem éppen átlátható módon közpénzeket használt fel. A VS.hu-nál dolgozók egytől egyig becsülettel végezték a munkájukat, kiegyensúlyozott, magas színvonalú, a kormánnyal szemben kritikus újságot készítettek, azt tették, ami egy újságíró dolga. Semmiképpen nem gondolom, hogy nekik is vissza kellene fizetniük az eddig megkapott fizetésüket. Én azért vagyok viszonylag könnyű helyzetben, mert kevesebb mint két hónapja dolgoztam csak itt. A fizetésemet tehát nem helyettük, hanem az ő nevükben is fizetem most vissza. Ha újságíró maradok, szeretnék még arról kérdezni embereket, hogy hogyan és mire fordítottak közpénzt, ezért semmiképpen nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban mindezt joggal vagy jog nélkül bárki felemlegetné. Ugyanezt kérem a VS.hu-nál dolgozó összes újságíró esetében is. Ők erről a helyzetről biztosan nem tehetnek.”

A vs.hu címlapja április 25-én délután egy órakor
A vs.hu címlapja április 25-én délután egy órakor

Rovó Attila is a Facebookon tett közzé egy nyilatkozatot: „Lelépek a vs-től, gondolom, nem kell magyarázni miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. Hajnalka Joo, Márton Munkácsy, Sandor Joob Aron Kovacs sorstársaim, szevasztok (És a névsor ma még valószínűleg bővül). És akkor egy klasszikus: "Nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget.”

Dzindzisz Sztefan is távozik. Facebook-posztja szerint „Viszlát VS! Életem egyik legjobb fél évét tölthettem itt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló kollégákkal, de az utóbbi idők történései után úgy érzem, nincs itt maradásom.... Csak sajnálni tudom.”

Délben távozását jelentette be Facebookon Bátorfy Attila is, aki alig két hónapja érkezett a laphoz a Kreatív Online-tól. Mint írja: „Kedves barátaim, ismerőseim. A mai napon felmondok a Vs.hu-nál, mert sem az eddigieket nem tudom sem erkölcsileg, sem szakmailag elfogadni, sem pedig a továbbiakat, mert semmilyen általam elvárható garanciát nem kaptunk a folytatás tisztaságára vonatkozóan. Nem tudtam, hogy a Vs.hu, közte az én fizetésem is teljes egészében és átláthatatlan módon az adófizetők pénzéből van finanszírozva, és nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Az egész korábbi nyolc éves újságírói munkám hitelessége került veszélybe, ezt pedig nem engedhetem meg. Nagyon szerettem itt lenni, kiváló szerkesztőség volt, és tartalomban független, kormánykritikus sztorikkal. Aki ezt tagadja, az vagy nagyon buta vagy nagyon rosszindulatú. Nem tudom, mi lesz a továbbiakban, vagy hova megyek, de ezt nem lehet a továbbiakban folytatni ez teljesen világos. És azt is megértem, ha sokan maradnak. Sajnálom, ha sokaknak csalódást okoztam.”

Felállt Kósa András is. „Kedves Mindenki nagyon szép időt töltöttem a VS-nél, egy nagyon jó csapat tagjaként, valóban azt írtunk, amit akartunk, de ennek most így, itt a vége. Sajnálom, főleg, hogy nem fogunk együtt dolgozni ezekkel a fasza kollégákkal. Egyben azt kérném mindenkitől, egy rossz szava se legyen azokra, akik úgy döntenek, maradnak. Tisztességes emberként, tisztességes munkát végeznek” – hangzik az ő bejegyzése a Facebookon.

Sorra jönnek a hírek a távozókról. Szabó András ezt közölte a Facebookon: „Egészen a botrány kirobbanásáig nem tudtam arról, hogy az újságot hogyan tartják fenn közpénzből. A legjobb tudásom szerint dolgoztam, minden cikkemre büszke vagyok, amit itt írtam. Sajnálom, hogy az Origo után a VS sorsa is így alakult. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségem folytatni azokat a sztorikat, amiket itt elkezdtem.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.