galéria megtekintése

Összement a Fidesz mellénye

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Mióta a közhangulat a Fidesz ellen fordult, a párt önkormányzati politikusai barátságosabb üzemmódra váltottak – állítják az ellenzéki politikusok, akik szerint a fideszes képviselők a helyhatóságokban újabban nagyobb együttműködési készséget tanúsítanak: még az is előfordul, hogy hajlandóak megszavazni ellenzéki indítványokat.

Az ok egyértelmű: a kormányzó párt népszerűségvesztése. A Tárki szerint a Fidesz egyetlen hónap alatt elvesztette szavazóinak harmadát. Hasonló eredményre jutott a Medián is: a Fidesztől példátlan módon 900 ezer potenciális szavazó pártolt el egyik hónapról a másikra. Ehhez képest még hízelgőnek is tűnik, hogy az Ipsos két hónap leforgása alatt mért 800 ezres veszteséget.

A jobbikos irányítás alá került Ózdon már megkezdődött az átszivárgás
A jobbikos irányítás alá került Ózdon már megkezdődött az átszivárgás
Korponai Tamás

A helyzet paradoxona, hogy a kiábrándultak főleg a bizonytalanok táborát erősítik, és csak kismértékben jelennek meg más pártoknál. A Fidesz így is őrzi első helyét a népszerűségi versenyben. Kérdés, hogy meddig. A megnyert választások után a fideszes politikusok páholyban érezhették magukat, de most kénytelenek megbarátkozni a gondolattal: lehet, hogy hatalmuk mégsem tart örökké.

 

Az átszivárgás mintha már elkezdődött volna. Ózdon három képviselő hagyta el a Fidesz–KDNP frakcióját (ezzel megszűnt a kormánypárti többség), Tiszavasváriban a Fidesz–KDNP zárta ki egyik képviselőjét, mert alpolgármesteri tisztséget vállalva megállapodott a Jobbikkal. Mindkét városban jobbikos a polgármester. A jobboldal és a szélsőjobboldal közötti átfedések ismeretében kézenfekvő, hogy a volt fideszesek elsősorban a Jobbik felé veszik az irányt.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója egyelőre nem tud arról, hogy más településen is történt volna hasonló eset. De arra számít, hogy történni fog. Ózdon és Tiszavasváriban szerinte a helyi fideszeseket a saját városuk iránti felelősségérzet vezette. Mindez egy olyan általános politikai környezetben zajlik, ahol egyre kevésbé trendi fideszesnek lenni. A netadó ötlete óta – mondta Szabó – a Fidesz mindinkább vállalhatatlan döntéseket próbál hozni, és egyre rosszabb kommunikációt folytat.

Miközben a Jobbik felé létezik átjárás, a baloldallal szemben a Fidesz falat húzott. A közhangulat jelentős változásának következményeit azonban az MSZP-ben is érzékelik.

Gőgös Zoltán, a szocialista párt elnökhelyettese szerint az önkormányzatokban az utóbbi időben azt tapasztalni, hogy a fideszesek készek megszavazni ellenzéki előterjesztéseket is. A megállapítás főleg olyan helyekre érvényes, ahol –mint például Szombathelyen – szoros az állás.

A nagy mellény, úgy látszik, kicsit összement – jegyezte meg az elnökhelyettes. A Fidesz korábban a megyei közgyűlésekben is hajlamos volt arra, hogy visszaéljen az erőfölényével. Mostanában ez kevésbé jellemző. Változott a hangnem és a stílus. A fideszesek valahogy barátságosabbá, együttműködőbbé váltak. Gőgös Zoltán úgy veszi észre, hogy újabban a kormányzati hivatalok apparátusa is készségesebben viselkedik.

Utcafront: az új ellenzéki laboratórium

Egyik tömegdemonstráció éri a másikat. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója emlékeztet rá, hogy az elégedetlenség 2011 végén, 2012 elején is megjelent az utcákon. Akkor a békemenet kivezénylése elegendőnek bizonyult a „támadás” visszaverésére, ezúttal ez egész biztosan kevés lenne.

Ilyen kiterjedt, hosszan tartó, rengeteg civil szervezetet és emberek tízezreit megmozgató tüntetési hullámmal a Fidesz még nem találkozott. A kormány sorra magára haragítja a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat, közben a nyugati diplomáciával is totális háborút folytat. Az orosz válság miatt közel az idő, hogy látványosan csődöt mondjon a „keleti nyitás” politikája. Szörnyen rosszak a kormány kilátásai – összegezte Krekó Péter.

Az, ami az utcán zajlik, az új ellenzéki politika laboratóriuma. A Fidesz helyében Krekó nem becsülné le a mostani mozgalmak jelentőségét. Lehet, hogy még nem öltöttek intézményes formát, de pár éven belül kiforrhatják magukat: új arcok, új gondolatok, új szerveződések tűntek fel. A tüntetések pedig permanens, folytonos válsághangulatot teremtenek – ahogyan 2006 után is történt, csak akkor a Gyurcsány-kormány ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.