Ősszel előveszik KGBélát

Leghamarabb ősszel dönthet az Európai Parlament Jogi Bizottsága arról, hogy javasolja-e a képviselőtestületnek a jobbikos Kovács Béla független képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. A bizottság kedden zárt ajtók mögött hallgatta meg Polt Péter legfőbb ügyészt, de ő sem osztott meg minősített információkat a jelenlévő képviselőkkel. Kovács Béla nem vehetett részt az ülésen.

„Úgy gondolom, hogy megnyugtató választ tudtam adni arra a kérdésre, hogy miért van szükség Kovács Béla mentelmi jogának a felfüggesztésére" — mondta a meghallgatás után magyar újságíróknak Polt Péter. Kifejtette: az EP Jogi Bizottságának nem azt kell eldöntenie, hogy megalapozott-e a gyanú Kovács Béla ellen, hanem azt, hogy érte-e sérelem a mentelmi jogát vagy sem. Szerinte sikerült meggyőznie a hallgatóságát arról, hogy az információgyűjtés törvényes volt, felhasználható a további büntetőeljárás során, és nem sértette Kovács mentelmi jogát.

A mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló eljárás éppen egy éve tart az Európai Parlamentben
A mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló eljárás éppen egy éve tart az Európai Parlamentben
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Lapunk kérdésére válaszolva Polt kifejtette: a hosszadalmas európai parlamenti eljárás nem segíti az ügy tisztázását, még sok adatra, bizonyítékra lenne szükség, és a gyanusított kihallgatására is csak akkor kerülhet sor, ha megfosztják mentelmi jogától. „Minden elvesztegetett nap elvesz abból a lehetőségből, hogy megalapozott vádat lehessen emelni" — tette hozzá.

A DK alelnöke, Niedermüller Péter szocialista EP-képviselő úgy vélekedett, hogy Polt Péter meghallgatása elkésett volt, és nem segítette a tisztánlátást. A legfőbb ügyész bizonytalan válaszokat adott, és csak olyan információt osztott meg a parlamenti bizottsággal, amely a sajtóban már egyébként is napvilágot látott.

A fideszes Szájer József szerint viszont Polt Péter beszámolója nagyon sikeres volt, és kielégítette a képviselők információhiányát. Szájer elismerte: példátlan az EP történetében, hogy egy olyan ügyben foglaljon állást a képviselőtestület, amelyben még a bűncselekmény megnevezése sem történhet meg hivatalosan. A képviselők nem akarnak bíróságot játszani, nem kívánnak olyan kérdésekben dönteni, amely a bíróság dolga — közölte Szájer, hozzátéve: valamennyien politikai felelősséget viselnek a döntésükért, szabadon mérlegelhetik, hogy megalapozott-e vagy sem a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelem.

A Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló eljárás éppen egy éve tart az Európai Parlamentben. A képviselők legközelebb ősszel foglalkozhatnak az üggyel, Tadeusz Zwiefka lengyel néppárti képviselő várhatóan akkorra készíti el a jelentését, amelyről a Jogi Bizottság, majd annak ajánlása alapján az EP plenáris ülése szavaz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.