galéria megtekintése

Összeférhetetlen? – Mészáros Lőrinccel tárgyalt a földügyi államtitkár

Nem túl meglepő, mégis mellbevágó látványnak voltak tanúi a tudósítóink kedden délben. Az állami földpályázatok egyik legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Bitay Márton Örssel, a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramokért felelős államtitkárával tárgyalt a Four Seasons éttermében.

A tüntetést kísérő médiaérdeklődés fényében kissé óvatlannak tűnik a helyszínválasztás, de miközben a taxisok az Uber ellen demonstráltak a Széchenyi téren, Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkárral kávézott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a szintén a téren lévő Four Seasons Hotel bárjában.

Bitay Márton háttal ült az ablaknak, vele szemben volt Mészáros Lőrinc, de később az államtitkár kiment telefonálni a hotel folyosójára. Ekkor már teljes bizonyossággal lehetett azonosítani, hogy Bitayról van szó.  Bitay ezután észrevette kollégáinkat, és hirtelen eltűnt az az épületből. (Nem sokkal később egy autó vágódott ki az egyik mélygarázsból, és padlógázzal távozott a helyszínről, ám azt a gyorsaság miatt nem lehetett látni, hogy Bitay volt-e a sofőr.) Eközben bent a hotelben Mészáros átült a hotel folyosóján lévő kávézóba, ahol már egy kopasz úriemberrel társalgott.

 

A felcsúti polgármestert végül a kijáratnál sikerült szóra bírnunk, amikor elhagyta az épületet. Mészáros nem tagadta, hogy Bitayval tárgyalt. „Csak kávéztam egyet” – mondta Mészáros, majd beült a hotel előtt várakozó többszemélyes transzporterébe.

Bitay Márton Örs kedden a Four Seasonsben
Bitay Márton Örs kedden a Four Seasonsben
Veres Viktor / Népszabadság

Megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy az államtitkár pontosan miről is tárgyalt Mészáros Lőrinccel. Arra is választ vártunk, hogy az államtitkár nem érzi-e összeférhetetlennek a hivatalával, hogy az irodáján kívül találkozik az állami földpályázatok egyik legnagyobb nyertesével.

Kérdéseinkre a Földművelésügyi Minsiztérium válaszolt, amelynek a sajtóosztálya délután a következő választ küldte: „Semmiről nem egyeztettek, az államtitkár más okból volt ott, csak összefutottak a polgármesterrel, majd gyalog távozott a helyszínről.” (A „gyalog távozott” fordulatot a tárcánál tartották fontosnak aláhúzni.)

Mészáros Lőrinc a kijáratnál
Mészáros Lőrinc a kijáratnál
Veres Viktor / Népszabadság

A találkozó időpontja pikáns, május elején ugyanis újabb földárveréseket rendeznek Fejér megyében, többek között olyanokat is, amelyeket jelenleg Mészáros családja bérel. Korábban, amikor az Index Mészáros Lőrinc földnyeréseit firtatta, Bitay Márton Örs visszakérdezett: „Miért, Mészáros Lőrinc nem jogosult elindulni egy földpályázaton? Egyébként 670 hektáron egyedül pályázott, érvényes pályázatot adott be, tehát logikailag kizárásos alapon ő nyert.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.