Összedobták a hököt kritizáló újságíró több százezres büntetését

Nem egészen öt nap alatt, a határidő előtt ismerősök és ismeretlenek összedobták azt a 340 970 forintot, amelyet Szalai Balázsnak kell fizetnie többéves pereskedés után. Végrehajtást kért ugyanis az újságíró ellen a Szegedi Tudományegyetem, mivel Szalai az Átlátszó Oktatáson 2013-ban cikket írt az egyetemen működő hallgatói önkormányzati választásról. Azt állítják, ezzel megsértette az EHÖK hírnevét. Szalai támogatói a pénzadománnyal is jelzik felháborodásukat, az ítélet ugyanis arra utal: nem érheti kritika a HÖK-öt.

Szlavkovits Rita Facebook-posztjából értesülhettünk arról: az EHÖK jó hírnevének megsértése miatt végrehajtást kért a Szegedi Tudományegyetem Szalai Balázs ellen. Az újságíró ugyanis az egyetemen működő hallgatói önkormányzat működését, a HÖK-választások tisztaságát firtatta az Átlátszó Oktatáson. Először az EHÖK-elnök, Török Márk perelt személyiségi jogainak megsértéséért, ő elveszítette a pert. Mint Szlavkovits írta: az egyetem kiállt az elnökért, akinek sajátos vezetői módszeréről tucatnyi cikk született, mivel tevékenysége nyomán alapítványok és cégek szövevényes hálózata alakult ki.

A hallgatók a választások tisztasága miatti aggodalmukban volt, hogy petíciót írtak, aláírásokat gyűjtöttek. Számtalanszor felvetődhetett volna a SZTE vezetőiben: kétes hírét viszi az egyetemnek. Első fokon a Törvényszék az újságírónak adott igazat, a Szegedi Ítélőtáblán viszont jogosnak találták az egyetem panaszát. Bár az újságíró azt kérte a Kúriától, vizsgálják felül az Ítélőtábla döntését, a kérelem nem halasztó hatályú, ezért fizetni kell.

A HÖK ügyvédje megindította a végrehajtást, amely most 340 970 forintot tesz ki.

Szalai Balázs ma közzétette Facebook-oldalán, hogy a ma reggeli számítás szerint – figyelembe véve az előzetes felajánlásokat is – nem egészen öt nap alatt összegyűlt a pénz, amelyet saját zsebből képtelen lett volna kifizetni. Az esetlegesen később beérkező utalásokat az atlatszo.hu felé továbbítaná. Sőt, ha számára pozitív döntés születik, a visszakapott összeget ugyanígy az oknyomozó újságírás támogatására fordítaná.

Szalai Balázs a szegedi MigSzol egyik alapítója. Közéleti aktivistaként azzal került be a hírekbe, hogy tavaly lefestett hat bevándorló-ellenes kormányplakátot Szegeden. Ezt posztolta is a Facebookon, ezek alapján vitték el őt a szegedi rendőrök egy vetítésről. Azaz a moziban ült, mikor megtudta, hogy a szüleinél kereste a rendőrség, és ő maga jelentkezett a mozi előtt rá váró rendőröknél. A TASZ munkatársai és dr. Kovács Tímea rendezte az ügyét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.