galéria megtekintése

A testükkel fogják megakadályozni a fairtást az Orczy-kertben

3 komment


Hargitai Miklós

Összesen közel 300 fát vághatnak ki a VIII. kerületi Orczy-kertben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítése miatt anélkül, hogy a terveket és az engedélyeket nyilvánosságra hoznák. A fideszes vezetésű önkormányzat mai ülésén kiderült, hogy ez a kormányoldali többséget nem aggasztja, az ellenzék és a helyi lakosság viszont tiltakozik, és szeretné megismerni a dokumentumokat.

Az ülés elején Kovács Máté polgármester megakadályozta Erőss Gábor, a PM helyi képviselője előterjesztésének napirendre vételét. Az ellenzéki politikus javaslata azt tartalmazza, hogy az önkormányzat kezdeményezze a kerületi Ludovika Campus beruházás terveinek és az ahhoz kapcsolódó fakivágási engedélyeknek a nyilvánosságra hozatalát, indítson konzultációt az építtető, a beruházást végző cég, a képviselő-testület és a lakosság bevonásával annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára kiderüljön, meg lehet-e előzni a még veszélyben lévő 145 fa tervezett kivágását, és az egyeztetések idejére kérje a beruházás felfüggesztését.

A Ludovika és az Orczy-park felülnézetből: minek ide ennyi fa?
A Ludovika és az Orczy-park felülnézetből: minek ide ennyi fa?

Az indoklás szerint „A Józsefvárosban hosszú ideje zajló Orczy-kerti Ludovika Campus beruházás újabb üteméhez érkezett, melynek során 145 fát terveznek kivágni. Az Orczy-kert egésze egy 2012. szeptember 17-én hatályba lépett EMMI-rendelet alapján egyedileg védett műemlék, a park védett közpark, egyes fák a Magyarországon 1901-ben – Európában elsőként – védetté nyilvánított denevérek élőhelyét képezik. A parkban található igen nagyszámú idős és értékes faegyed. A meghatározó fafajok: a nyugati ostorfa, a vadgesztenye, a nagylevelű hárs és a korai juhar.

 

A fővárost, és azon belül Józsefvárost is egyre gyakrabban sújtják a klímaváltozás negatív következményei, pl.: szmog, nyári hőségriadók, villámviharok. A másfél száz fának a kivágása, a zöldfelület csökkenése megnehezíti ezeknek a negatív hatásoknak a mérséklését. Az európai fővárosok közül Budapesten az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó zöldterület. Itt a városi park jelenti százezrek számára ez egyetlen reális lehetőséget az egészséges környezettel való találkozásra. Különösen igaz ez a Főváros sűrűn lakott kerületére, Józsefvárosra, ahol sok olyan család él, amelyek számára valóban ezek a parkok – s kiemelten a Ludovika, ill. Orczy-park – jelentik az egyetlen elérhető lehetőséget a regenerálódásra. Ebben a kontextusban az 50-100 éves fának nem alternatívája az újonnan ültetett facsemete, cserje, gyep, zöldtető stb. Az ún. »zöldfelület« nem helyettesíti a zöldterületet. Amit most kivágnak, elpusztítanak, annak a regenerálódása jó esetben is 50-100 év múlva várható.”

Orbán Viktor a Ludovika avatásán 2014-ben: nem ismernek akadályt
Orbán Viktor a Ludovika avatásán 2014-ben: nem ismernek akadályt

Információink szerint a polgármester egy hasonló tartalmú LMP-s előterjesztés napirendre tűzését is megvétózta. A képviselő-testületi vita során világossá vált, hogy a fideszes többség sem a nyilvánosságra hozatalt (amely tisztázhatná, igaz-e, hogy csak a beteg, illetve a leendő épületek útjában álló fákat távolítanák el), sem a beruházásnak a fairtást minimalizáló újratervezését, sem pedig a felfüggesztést nem támogatja, így a fakivágásokra a kiadott engedélyek alapján bármikor sor kerülhet.

Erőss lapunknak azt mondta, a kiadott engedélyeket „az önkormányzat helyet” józsefvárosi képviselőként meg fogja fellebbezni. Jelenleg a civilek folyamatosan járőröznek a területen, kiépült a Városligetben is bevált riadólánc – amennyiben mégis megkezdődne a fák kivágása, a PM-es politikus szerint a testükkel fogják megakadályozni a fairtást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.