galéria megtekintése

Orvosolták Magyarország baját, elvették a 82 éves néni virágát

105 komment

Kovács Klára

Az ország és talán az egész világ gondját oldotta meg reggel egy közterület-felügyelő és egy biztonsági őr Budapesten. Lefoglalták egy 82 éves virágárus hölgy nárciszait. A néni a a Kossuth téri metrókijáratnál árulta a kertje végében szedett virágokat némi dióval és pár zöld ággal együtt – nyilván engedély nélkül. De a hatóság embere csak a virágra csapott le. Nem értjük. 

Nyolcvankét éves néni zokog a Kossuth téri metró bejáratánál. Vele szemben egy közterületes - kezében egy nagy csokor nárcisz - és egy biztonsági őr. A néni kérlelhetetlenül sír – nem érti, miért veszik el tőle a virágot, hiszen ő csak szemcseppre gyűjt a félig vak lányának. Gyöngyös mellől jött fel Budapestre, hogy itt egy nagyobb patikában megvásárolhassa a gyógyszert.

Amikor intézkedés közben odaléptünk hozzá, hogy megvásároljuk a virágot, csak hagyják békén őt, akkor meglepő válasz érkezett.

„Nem adhatom oda, a virágot lefoglaltam, az intézkedést befejeztem” – feleli a közterületes.

Ezzel a két marcona alak sarkon fordul és elsétál a csokor virággal. Mi meg ott maradunk a nénivel, aki alig lát a könnyeitől. Maradt még két zacskó diója és egy bokornyi ága, amit nem vettek el tőle. Remegő kézzel pakolgatja a vizes vödröt, és közben csak mesél a lányáról, aki miatt mindennap felkel és erőnek erejével próbál pénzt szerezni – bárhogyan. Most épp a kert végében nőtt virágokból.

 

Hogy a diót és a bokor zöldjét miért nem vették el tőle, és miért nem zavarták el a metró bejáratától, nem érti.

Nyilván szabálytalanul árult, mint vele együtt több százan abban az időpontban Budapest aluljáróiban. Nyilván nem kért engedélyt árusításhoz és közterület-foglaláshoz, akár csak több százan abban az időpontban Budapest aluljáróiban.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Csakhogy neki nem volt nagy hangja, ő csendben sírt és nem ellenkezett. A hatalom pedig lecsapott, mert ez a hatalom dolga. Nem a szabálytalanul parkoló autók tömkelegével kell foglalkozniuk, nem a kutyapiszkot hátrahagyók számonkérése a feladatuk. Nem. A legegyszerűbb a legkisebb ellenállás irányába elmozdulni, aki ma reggel egy 82 éves virágárus néni volt.

A törvény betűje

Az intézkedés kapcsán írásban kérdéseket tettünk fel a közterület-felügyeletnek. A következő válaszokat kaptuk.

- Milyen jogszabály indokolta az intézkedést?

– A 2012. évi II. tv. (szabálysértési tv.) 200/A. (1) bekezdés, jogosulatlan közterületi értékesítés.

- Az idős hölgyet miért nem küldték el a helyszínről, ha nem volt árusítási engedélye, miért az árut kobozták el?

– A hölgyet igenis egyértelműen elküldte a felügyelő, akinek ideje is lett volna összepakolni az áruját, és elhagyni a teret, de ő ezt nem tette meg. A felügyelőnek joga van eldönteni, hogy büntetést szab ki vagy visszatartja az árut, ő az utóbbi mellett döntött.

– Készült-e az intézkedésről feljegyzés vagy jegyzőkönyv?
– Az intézkedésről természetesen készült jegyzőkönyv és átvételi elismervény az áru visszatartásáról, a hölgy mindkettőt aláírta.

– Milyen szabályok vonatkoznak a közterületi árusításra a kerületben?

– Helyi önkormányzati rendelet szabályozza a kérdést. Minden közterületen történő árusítás esetében kérelmet kell beadni, amelyet az önkormányzat bírál el, és adja ki az engedélyt vagy elutasítja a kérést. Jelen esetben a Kossuth térnél még szükség van az Országgyűlés Hivatalának jóváhagyására, mivel ők a terület vagyonkezelői.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.