galéria megtekintése

Orvosi titoktartást sértve kér adatokat a kormány

29 komment


Danó Anna

Nem csökken a kormány információéhsége, ha a polgárok egészségügyi adatairól van szó – figyelmeztetett Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki egyben jelezte azt is: sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok engedelmeskednek a kormánynak, és kitöltik betegeikről az új törzskartont.

Selmeczi Kamill doktor szerint is aggályos az adatkérés
Selmeczi Kamill doktor szerint is aggályos az adatkérés
Földi D. Attila / Népszabadság

Június végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) két rendelet tervezetét tette közzé. Az egyik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) működésével kapcsolatos jogszabálytervezete, a másik pedig a háziorvosok és a házi gyermekorvosok új törzskartonjának bevezetéséről szól. Alexin Zoltán szerint mindkettő megsérti az adatvédelemhez kötődő jogokat.

 

A háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak a jövő év elejétől új törzskartont kell kitölteniük betegeikről. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár múlt héten egy háttérbeszélgetésen ezek szükségességét azzal indokolta, hogy nincsenek friss, pontos adatok a lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről. Enélkül viszont nem lehet korrekt népegészségügyi programokat működtetni.

– A törzskartonok kitöltése a háziorvosoknak is gondot jelent – mondta lapunknak korábban Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Alsónemesapáti háziorvosa. Az orvosi kérdések mellett ugyanis lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz az űrlap. Mindez alkalmas a válaszadó teljes beazonosítására. Ha a beteg a meglévő bizalomra építve el is mondaná, hogy miből és hogyan él, a válasza nem tartozik egy harmadik személyre, pláne nem egy statisztikusra, aki a kartonokról majd az adatokat begyűjti – fogalmazott Selmeczi.

Alexin arra is felhívta a figyelmet, hogy a beteg nem is köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz. A személyhez kötődő érzékeny információk közlése ugyanis önkéntes.

Az adatvédelmi szakértő szerint a válaszokat azért is érdemes megfontolni, mert a törzskarton adattartalma nem marad titokban. Az Emmi eleve azzal a szándékkal indította útnak, hogy abból országos felmérés készül majd. Aggályos az is: ha a háziorvos a törzskartont továbbítja, akkor már nem tart titkot. Az adattovábbításra számos esetben törvény kötelezi.

Az adatvédelmi szakértő által a kifogásolt másik, az EESzT-ről szóló rendelettervezetnek is meglehetősen aggályos a tartalma. Maga az elektronikus szolgáltatási tér működéséről szóló törvény januárban úgy lépett hatályba, hogy hiányoztak a végrehajtási rendeletek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.