galéria megtekintése

Orvoshalál a síneken

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A fiatal orvos lehajtott fejjel telefonált, és a vasúti síneken szembe sétált az érkező szerelvénnyel. A győri albérletétől távoli átjáróban hajnali hatkor ütötte el a vonat. Kollégái szerint valószínűleg drogot tettek az italába abban a diszkóban, ahol aznap este tizenegyen együtt szórakoztak. Erre azonban egyelőre nincs bizonyíték.

A 28 éves doktor, F. Nándor az ország másik feléből érkezett Győrbe, itt képzelte el radiológusi karrierjét. Tamás László, a kórház főigazgató főorvosa szerint jó képességű orvos volt, szép pálya állt előtte.

Az orvosok nem értik, kollégájuk miért viselkedett zavartan, és miért sétált a síneken
Az orvosok nem értik, kollégájuk miért viselkedett zavartan, és miért sétált a síneken
Nyikos Péter / MTI

A tragikus napon évzáró ünnepséget tartottak a radiológiai osztályon. Utána tizenegyen elmentek szórakozni Győr mostanában talán legkedveltebb, önmagát táncklubként hirdető diszkójába.

 

– Ez az a hely, ahol igényes a zene, változatos a program, mindig van valami izgalom, ide nem tizennégy éves tinilányok járnak – mondja egy húszesztendős fiú, aki rendszeres vendége a klubnak. Szerinte az orvos halálát csak néhányan hozták szóba a diszkólátogatók közül, az újságok ugyanis nem írták meg, hol történt az eset. – Én nem hallottam, hogy itt valakinek az italába korábban drogot kevertek volna, de mindenhol lehetnek rosszarcú figurák – teszi hozzá a fiú.

Azon az estén F. Nándor ugyancsak orvos barátjával többnyire a pultnál szórakozott. Nem vettek észre semmi szokatlant. Fizetéskor viszont többen is láthatták, hogy sok pénz van nála. A társaság időközben szétszakadt a nagy tömegben. F. Nándor állítólag külön fogasra akasztotta a kabátját, s egy idő után eltűnt a kollégái szeme elől. A vele együtt iszogató doktort kolléganője férje vitte haza. Otthon furcsán érezte magát, nem emlékezett a diszkóban történtekre. Még aznap bement a kórházba, ahol a drogteszt háromféle kábítószer-adalékot mutatott ki a véréből, noha állítása szerint egyáltalán nem fogyasztott tudatmódosító szert.

Az orvosok azt feltételezik, hogy F. Nándor és kollégája italába valaki drogot csempészett.

– A boncolás és a toxikológiai vizsgálat eredményeit még nem ismerjük, ezért egyelőre csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ám a körülmények gyanúsak – vélekedik Oláh professzor. – A rendőrség szerint a gyilkosság és az öngyilkosság is kizárható. De hogyan került az orvos az albérletétől távoli vasúti átjáróba, miért viselkedett zavartan, miért sétált a síneken? Hova tűnt a pénze, hiszen halálakor már csak négyszáz forintot találtak nála. Hogyan jutott kollégája szervezetébe a kábítószer? Az a doktor, aki tesztet csináltatott, feljelentést tett a rendőrségen kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt. Ezt érdeklődésünkre meg is erősítette, de mást nyilatkozni nem akart. F. Nándor ügyében a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálódik.

– A toxikológiai eredmények a megjelent sajtóhírekkel ellentétben még nem érkeztek meg hozzánk –tájékoztatott Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrségnek az eredmény birtokában azt kell majd eldönteni, történt-e bűncselekmény.

Az tény, hogy sok legenda születik arról, hogy a szórakozóhelyeken idegenek vagy alkalmi barátnők italába drogot kevernek. Ez lehet önmentő történet is, de a szakemberek szerint jó néhány esetben tragikus alapja van az óvatosságnak.

Orvosi feltételezések szerint F. Nándor italába valaki drogot csempészett
Orvosi feltételezések szerint F. Nándor italába valaki drogot csempészett
Kurucz Árpád / Népszabadság

Feller Gábor pszichiáter, a győri kórház pszichiátriai, mentálhigiénés és addiktológiai osztályának vezető főorvosa – a konkrét ügyben ő nem vizsgálódik – rendszeresen találkozik azzal a magyarázattal, hogy valakik észrevétlenül drogot dobtak a rosszullét miatt osztályára kerülő fiatal italába. – Nálunk nem az a fő kérdés, hogy milyen körülmények között történt meg a baj, hanem, hogy mielőbb és szakszerűen segítsünk a betegeken – magyarázza a főorvos. – Nem nyomozunk, nyilván előfordul, hogy a szülőktől vagy a rendőrségtől való félelmükben a fiatalok másokra kenik a felelősséget, de sajnos sokszor igen életszerűnek és valóságosnak látszik a magyarázatuk.

Bizonyítani szinte lehetetlen, hogy mi történt, a szintetikus drogokat használók egy része nem is emlékszik az elmúlt órákra. Feller Gábor szerint három oka lehet, ha valakinek az italába drogot kevernek. A leggyakoribb, hogy a kiszemelt lánnyal szexuális kapcsolatot akarnak létesíteni, s bódult állapotban sokkal könnyebb rábírni erre, vagy megerőszakolni. Nem ritka az sem, hogy az elkábíttottakat kirabolják. Valószínűsíthetően rászoktatás céljából is megtörténhet mások bedrogozása, de elsősorban nem ez a jellemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.