galéria megtekintése

Országépítők - új civil mozgalmat indít Sándor Mária

96 komment


Danó Anna

Országépítésre hívják a Kossuth téren demonstráló egészségügyisek és pedagógusok az embereket. Sándor Mária a Semmelweis napra időzített, pénteki civilgyűlésen több ezer ember előtt szabad országot követelt és új civimozgalom indulását is bejelentette.

"Olyan új országban akarunk élni, ahol nincs megfélelemlítés, ahol a hatalom hajlandó velünk együttműködni. Mi, akik együtt vagyunk itt, a szociális, az oktatási terület képviselői, a védőnők és az egészségügy többi dolgozója, országépítők vagyunk. Ezért összefogunk és szeptembertől új közös mozgalomban, az Országépítők Szövetségében dolgozunk tovább"

- jelentette be Sándor Mária pénteken este jóval nyolc után a színpadról. És arról beszélt, hogy noha sokan arra számítottak: mozgalma kifáradt, elbukott, de most mégis itt állnak együtt a pedagógusokkal, a védőnőkkel, a civilekkel, a betegeket, az ápolókat képviselőkkel, hogy meghirdessék az összefogást egy jobb országért. Olyanért, ahol az ember az érték. S ahol lehet véleményt nyilvánítani.

A szombat hajnalig tartó demonstráció abba a tiltakozás sorba illeszkedik, amelyben a pedadógusok és az egészségügyiek akciói mind közelebb kerültek egymáshoz. Erre is utalt a színpadon látható „ Az EMMI mostohagyermekei Akciószövetség" felirat. Sándor Mária utalt arra, hogy a pedagógusok nyáron dolgoznak, ősszel radikalizálódnak, és ők megpróbálják összefogni a civilszervezeteket. Arra buzdította a színpad előtt állókat, hogy ők is csatlakozzanak az új összefogáshoz.

 

A rendezvény hajnali ötig tartott. A Padödő együttes koncertje után éjjel egytől hajnali ötig "csendes" kerekasztal beszélgetés zajlott a színpad előtti téren. Sándor Mária, a rendezvény után a HírTévének azt nyiltakozta: maga is elcsodálkozott milyen sokan, és milyen sokáig maradtak az emberek. Bízik abban, hogy a kormány is meghallja a hangjukat.

Veres Viktor / Népszabadság

Péntek este nyolc órától Debrecenben is virrasztottak a klinika főbejáratánál a magyar egészségügyért, a tisztességes betegellátásért és az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért. A Nincs hatalmatok felettünk Facebook-csoport szervezte a megmozdulással az országos demonstrációt támogatta.

Az elmúlt 25 év legszebb Semmelweis Napját ünnepelhetik az egészségügyi dolgozók- nyilatkozta Cser Ágnes, az MSZ-EDDSZ, a kormányzattal zajlott bértárgyaláson az ágazatot képviselő szakszervezet elnöke péntek este az MTI-nek. Hozzátette:"ennél szebb ajándékot, társadalmi megbecsülést nem is kaphattak volna, mint az ágazati dolgozók számára megkötött bérmegállapodás". A Beteg az ország, gyógyítsuk meg! mottóval tartott pénteki esti, Kossuth téri egészségügyi tüntetésről Cser Ágnes úgy vélekedett: a demonstrálók tudatosan félrevezetik, manipulálni akarják a közvéleményt, hergelik az ágazat munkavállalóit.

A szakszervezeti elnök felidézte: akik most tüntetnek, mivel nem voltak reprezentatív szervezet, tavaly májusban felajánlották nekik, hogy csatlakozzanak az EDDSZ sztrájkfelhívásához, s így vegyenek részt a kormányzattal folytatott egyeztetéseken is. Ezzel a lehetőséggel viszont nem éltek - tette hozzá.

Cser Ágnes kijelentette: nincsenek vesztesei a bérmegállapodásnak. Több mint egy éves tárgyalássorozatot követően sikerült megnyitni már a 2016-os költségvetést, s így már idén szeptembertől elindulhat a bérfejlesztés, bérfelzárkóztatás - tette hozzá. Az ágazat dolgozóinak - köztük az orvosoktól a fizikusokig, vegyészekig - átlagosan 26,5 százalékkal emelkedik a bére - mondta a szervezet elnöke, de mint kiemelte: lesz olyan szakdolgozó is, aki négy részletben átlagosan 60 százalékos emelésben részesül - tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.