galéria megtekintése

Országos felháborodás a fideszes földrablás miatt

Traktoros happening a parlamentnél, forgalomlassító demonstrációk országszerte, demonstráció a Kossuth téren - korlátozott hatósugarú, de összehangolt fellépéssel tiltakozott az ellenzék a kormány lassan élesbe forduló földeladási tervei ellen. A sztárfellépő Ángyán József szerint buknia kell annak a rendszernek, amelyik elveszíti a morális talapzatát.

– Hogy a képviselők is érzékeljenek valamit a forgalomlassításból – Sallai R. Benedek, az LMP parlamenti képviselőjének egyik munkatársa így magyarázta reggel az összegyűlt újságíróknak, mit keres egy traktor nyergében a parlamenti garázsnál. A piros színű, Belarus márkájú erőgépet tréleren hozták a fővárosba, az Árpád hídtól a politika mellett gazdálkodással foglalkozó Sallai R. Benedek maga vezette a járművet, egészen addig, míg a jó előre odakészített készenléti rendőrök (akik egyen-napszemüveges civil ruhás rendőrök és egy TEK-esnek látszó Audi terepjáró társaságában várakoztak a helyszínen) meg nem állították.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pontosan koreografált jelenetben ennél a pontnál zöldbe öltözött LMP-s aktivisták ugrottak elő a traktor háta mögül, és egy hatalmas, a termőföld megvédését ígérő molinóval fölsorakoztak a garázsbejáratnál. A képviselő röviden szót váltott az intézkedő rendőrökkel, majd rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Szerinte a tét nem egyszerűen az, hogy mi lesz az állami termőföldkészlet sorsa – valójában az a kérdés, hogy a rendszerváltástól máig a tizedére fogyott állami vagyon maradékával rendelkezhet-e még a magyar állam, lesz-e lehetősége a későbbi kormányoknak, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően a közjó érdekében használják fel azt, ami a jog szerint a közösségé.

 

Sallai úgy fogalmazott:

a botrányos földpályázatok legfontosabb célja a mostani magánosítás előkészítése volt, hiszen akik először jutottak földbérletekhez (mint utóbb kiderült, igen sokszor törvénytelenül), azok most akár licit nélkül, az elővásárlási jogukkal élve kaphatják meg az állam földjeit.

A politikus emlékeztetett rá, a privatizáció ellen az összes ellenzéki párt és számos civil szervezet tiltakozik, semmiféle társadalmi konszenzus nem övezi a földeladást.

A beszéd után a fényképezőgépek és kamerák előtt hosszasan igazoltatták a rendőrök a képviselőt, jelezve, hogy az akciónak mindenképpen szabálysértési eljárás lesz a következménye.

Az országban összesen tizenkét helyen tiltakoztak nap közben a gazdák – többnyire az ellenzéki pártok, az LMP mellett főként az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért szervezésében – a földvagyon kiárusítása ellen.

Szekszárd határában, a 6-os főút egyik kétszer kétsávos szakaszán negyedpályás útlezárással demonstrált az LMP. A megmozdulásra öt autóval érkeztek a protestálók. A rendezvény egyik szervezője,

Hadházy Ákos – a hozzá eljutott hangok alapján – úgy látta, hogy a legérintettebbek, az agrárvállalkozók azért nem jöttek el, mert félnek tüntetni a kormány ellen, hisz ha kiderül, hogy részt vettek az akcióban, akkor biztos, hogy elbukják támogatási pályázataikat.

A civilben állatorvosként dolgozó politikus szerint újra egy olyan visszaélés készül, amely nagy kárt okoz a becsületes gazdálkodóknak és az államnak.

Hadházy tudósítónknak azt prognosztizálta, hogy az eladásra kijelölt, 380 ezer hektár állami föld azok kezébe kerül majd, akiknek jók a kapcsolatai a kormánypártokkal. Az LMP-s politikus – aki korábban, fideszes városatyaként hangfelvétellel bizonyította a trafikmutyi működését – arra is felhívta a figyelmet, hogy a földeladásokról Bitay Márton államtitkár dönt, s ő tagja volt annak a grémiumnak, amely a dohánybolt-koncessziókat „értékelte”, gyalázatosan (a 12 fős testület 15 ezer, egyenként száz oldalas pályázatot pontozott két hét alatt). Vagyis a kormány a bevált embereit és módszereit veti be újra.

Fotó: Mártonfai Dénes / Népszabadság

Hadházy arról is szólt, hogy a kormánynak azért sürgős a földeladás, mert az unió hamarosan „elmeszeli” a magyar földtörvény azon részét, hogy gazdasági társaságok nem vehetnek mezőgazdasági területeket. Ha ez megtörténik, akkor a földárak feljebb mennek. A kormány azonban azt akarja, hogy a saját emberei olcsón jussanak földhöz. Így az államot akár több százmilliárdos kár érheti, ám a kormányt ez nem érdekli.

– A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona, nem hagyjuk ellopni – ez volt a mottója a Lehet Más a Politika demonstrációjának a budapesti Kossuth téren hétfőn este. A szónokok a Parlament előtt 380 ezer hektár állami termőföld kormány által tervbe vett eladása ellen tiltakoztak. Orbánék ettől 500 milliárd forintos bevételt remélnek, a célkitűzés ugyanaz, mint a botrányos földhaszonbérleti pályázatok meghirdetésekor: a helyben lakó gazdák vehessenek (horribilis áron) földet. Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja azt mondta, Orbán Viktor pénzéhsége csillapíthatatlan, a földet a saját vazallusainak osztaná szét, csak a haza ellopásával foglalkozik.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője azt hangsúlyozta, pártja igent mondott a migrációs válsággal kapcsolatos fideszes intézkedésekre, de a földeladásokat akár fizikai erővel is meg fogják akadályozni. Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja szerint Orbánék a stratégiai nemzeti vagyont játsszák át magánkézbe, hogy a „nyitott sportkocsikban szelfizgető” úrifiúknak bejöjjenek a számításaik. Ács Sándorné, a kisemmizett Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője az Élőlánc Magyarországért nevében szólalt fel, és arra figyelmeztetett, hogy ami földügyben elhangzik, az mind hazugság, a valódi cél a földzsákmányolás.

Ugyanerről beszélt a négyszáz fős hallgatóság előtt Mitykó Zsolt mezőhegyesi polgármester, amikor a Ménesbirtok Zrt. kapcsán várható társadalmi katasztrófát említett. – A 230 éves vállalat tavaly 1,3 milliárd forint bért fizetett ki dolgozóinak, ha kihúzzák alóla a talajt, annak beláthatatlan következményei lesznek. – Olyan pályázóra is fény derült – szögezte le a polgármester –, aki a battonyai ortodox plébániára van bejegyezve. A Ménesbirtok perli ugyan az NFA-t, de a hatalom kérlelhetetlen, hatezer hektárt már meghirdetett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ángyán József, aki 2012-ben állt fel a földmutyi miatt államtitkári székéből, azt mondta, tíz éve egy platóról beszélt ugyanitt 20 ezer ember előtt, mára a diktatúra megfélemlítette az embereket. – Jól időzített, állami segédlettel végrehajtott földrablás kezdődött – mondta a professzor, aki szerint a nyári migrációs konfliktus idejére időzítették a földeladást, ami a magánvagyonok gyarapítását szolgálja. – Teljesen kiszolgáltatottak leszünk néhány oligarchának – mondta Ángyán –, erkölcstelen és alkotmányellenes folyamat kezdődött. Nem erről volt szó! Orbán Viktor évekkel ezelőtt azt mondta: nem eladjuk a földet, hanem megvásároljuk. A stratégiai nemzeti vagyont a felhatalmazásunk nélkül nem lehet eladni, mégis erre készülnek.

Jön majd Mészáros Lőrinc és a többi egyhetes tanfolyamon „végzett” aranykalászos gazda, és 300 hektáronként megveszik a földet. Ha elég nagy a család, márpedig láttuk, hogy a maffiacsaládok elég nagyok, hatalmas hűbérbirtokokat össze lehet így szedni.

Mindez a közvélemény szándékos megtévesztésével történik, amit nem lehet hagyni. Amit terveznek, az nem keresztény, nem polgári és nem is nemzeti. Ángyán azzal zárta beszédét, hogy „bukni kell annak a rendszernek, amelyik elveszti erkölcsi talapzatát”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.